Hyundai Tucson gör stabil comeback

Vill du ha en bekväm bil med kombi-utrymmen som inte är en kombi? Då kan Hyundais nya crossover vara något för dig. Nu går man tillbaka till ursprungsnamnet Tucson och släpper sin kompetenta uppföljare till ix35.

Rymlig invändigt

Namnbytet från den kortvariga föregångaren kan närmast ses som en symbolhandling. Den här gången visar bilen ett tydligare släktskap till Santa Fe – som även den är uppkallad efter en stad i norra USA.

Till att börja med har den växt till sig något jämfört med den utgående modellen. Tucson är både längre, bredare och högre. Det har resulterat i större innermått, med en något rymligare kupé och bättre benutrymme i bak. Det lättlastade bagageutrymmet mäter över en meter i bredd, och är på respektabla 513 liter med baksätet i upprätt position.

Exteriört har man också tagit ett stort kliv framåt. Designspråket känns renare med mer distinkta linjer än hos den utgående modellen. Den ökade längden ger bättre balans i proportionerna, och trots att bilen är större på alla ledder ser den betydligt mindre klumpig ut.

Fronten ramas numera – precis som hos Santa Fe – in av en stor kromad grill i ett stycke, medan de nya led-strålkastarna sveper sig bakåt längs karossen.

Godkänd körkänsla

Nya Tucson är omritad från grunden, bortsett från motorn som är en modifierad version av den som satt i ix35. På några punkter har Hyundai närmat sig sina dyrare konkurrenter, på andra har de en bit kvar.

Testbilen är en automatväxlad dieselbil med fyrhjulsdrift och 185 hästkrafter. Den går mjukt och tyst, både i Frankfurts myllrande stadstrafik och på de trefiliga vägarna som saknar fartbegränsning. Vridmomentet har blivit bättre sedan föregångaren, och det elektroniska styrservot ger god respons i kurvorna. Det räcker för att göra bilen bekväm och lättkörd – men inte särskilt rolig.

Bottendraget som exempelvis erbjuds hos en Volvo XC60 med likvärdig drivlina finns inte riktigt där. Med sport-läget anpassas visserligen växlingspunkterna i den egenutvecklade lådan för en aggressivare körstil, samtidigt som styrningen blir aningen mer distinkt.

Det gör den lite mer lekful. Men med tanke på att det är toppmodellen vi kör kan det fortfarande inte betraktas som någon sensationell körupplevelse.

Bekväm bil

Komforten är ett desto bättre säljargument. När åkrarna utanför fönstret är gula som rapsfält och termometern aldrig tycks visa under 35 grader är det skönt att Tucsons framsäten är utrustade med ett inbyggt fläktsystem.

Man sitter högt och ser bra från förarsätet. Stolarna är sköna, och det är enkelt att snabbt ställa in en vettig körställning med de elektroniska reglagen.

Interiören känns mindre plastig än i föregångaren, även om man har en bit kvar till de bästa i klassen även på den punkten. Knapparna på instrumentbrädan sitter där de borde vara och färddatorn har enligt Hyundai blivit tre gånger så snabb. Det är svårt att säga om det stämmer, men det råder inget tvivel om att man fått till ett pedagogiskt gränssnitt.

Bilen har inte bara blivit bekvämare, den har också blivit säkrare. Försöker du att byta fil när en bil finns i döda vinkeln får du en varningssignal, vilket visar sig fungera alldeles utmärkt. Vi blir flera gånger uppmärksammade om bilar som hade kunnat bli farliga utan en blick över axeln.

Andra säkerhetssystem är desto svårare att testa. Ett exempel är hur Tucson ska känna av när föraren gör ett oavsiktligt filbyte och styra bilen tillbaka mot rätt del av vägbanan. Ett annat är autobromsen – som Hyundai använder för första gången i Tucson.

Det finns fortfarande inga uppgifter om vad Tucson kommer att kosta när den rullar in i de svenska bilhallarna i september. De tidigare generationerna av bilen har legat bra till i pris jämfört med konkurrenterna. Stämmer det även för nyversionen så får man förmodligen rätt mycket bil för pengarna.

 

Motor


Motorn är den enda delen av Tucson som inte är ny från grunden. Det är en omarbetad version av den som satt i ix35, som bland annat begåvats med ett bättre vridmoment.
I testbilen sitter värstingdieseln på 185 hästkrafter. Den känns stabil och bra, men knappast särskilt rapp. Bilen kommer med fyra ytterligare motoralternativ. Förutom två klenare dieselmotorer kan man få den med bensinmotorer på 135 respektive 176 hästkrafter.

Körupplevelse


Den går tyst och skönt oavsett om du kör på grusväg, motorväg eller i myllrande stadstrafik. Det är en lättkörd bil som trots sin höjd suger sig fast rätt bra i kurvorna, men det är inte för körkänslan man köper den.
Det förmodligen ganska få som väntar sig att Tucson ska vara en sensation att köra, och det är den inte heller. Det finns bilar i klassen med liknande specifikationer som är roligare.

 

Utrustning

Det är fortfarande inte riktigt klart hur bilarna för den svenska marknaden kommer att vara utrustade. Men testbilen – som sannolikt kommer att vara toppmodellen– håller hög nivå. Den är bland annat utrustad med en effektiv klimatanläggning, rattvärme, parkeringsassistans, 19-tumsfälgar och flera system för aktiv säkerhet.
Infotainment-skärmen är lättanvänd, och det finns goda möjligheter att sammankoppla den med andra enheter.

Komfort

Man sitter högt och ser bra från förarsätet. Bilen går mjukt och tyst utan att några störande vibrationer letar sig upp i ratten.
Den rymligare kupén präglas av en större kvalitetskänsla än hos föregångaren. De ventilerade stolarna är sköna, och det är enkelt att snabbt ställa in en vettig körställning med de elektroniska reglagen. Dessutom har benutrymmet i bak blivit aningen bättre sedan sist.

Miljö

Blandad körning drar testbilen 6,5 liter diesel per 100 kilometer. Utsläppet ligger på 170 gram koldioxid per kilometer, vilket får ses som godkänt med tanke på att den har den vassaste motorn.
Alla de fem motorerna ska klara kraven för Euro 6, men ingen av dem gör Tucson till en miljöbil. Närmast kommer den minsta dieseln, som har ett utsläpp på 119 gram per kilometer.

Design

Designspråket känns renare med mer distinkta linjer än hos den utgående modellen. Den ökade längden ger bättre balans i proportionerna, och trots att bilen är större på alla ledder ser den betydligt mindre klumpig ut.
Fronten ramas numera in av en stor kromad grill i ett stycke, medan de nya led-strålkastarna sveper sig bakåt längs karossen.

Säkerhet

Hyundai Tucson har inte krockats av Euro Ncap än. Men den har betydligt mer än föregångaren att erbjuda när det kommer till aktiv säkerhet.
Autobromsen ska kunna känna igen människor i upp till 70 kilometer i timmen och reagera på bilar i upp till 180. Den hindrar oavsiktliga filbyten och varnar för bilar som befinner sig i den döda vinkeln. Ytterligare en nyhet är att motorhuven skjuts upp sex centimeter för att göra mindre skada vid krock med oskyddade trafikanter.

Interiör

Interiören har genomgått en välbehövlig makeover. Reglage och knappar är inte längre gjorda enbart i plast, och inredningen ser överlag bättre ut än hos ix35.
Mittkonsolen har blivit större och den åtta tum stora skärmen har ett intuitivt gränssnitt. Men än har man en bit kvar till kvalitetskänslan som finns i motsvarigheterna från dyrare konkurrenter som BMW och Volvo.

Ekonomi

Det finns fortfarande inga uppgifter om vad Tucson kommer att kosta i Sverige. I Storbritannien kommer priset att börja på 18 695 pund, vilket motsvarar strax över 245 000 kronor.
Det skulle göra den aningen dyrare än föregångaren. Men med tanke på att det på alla sätt är en bättre bil känns det ändå som att man får minst lika mycket för pengarna.

Lasta

Bagageutrymmet är på 513 liter med baksätet i upprätt position, till skillnad från det på ix35 som var 465 liter. Med tanke bilens yttermått får det betraktas som rymligt, och vill man ha mer plats är det smidigt att fälla sätena för att få nästan 1 000 liter till.
Lastöppning mäter över en meter i bredd, vilket gör den lättlastad.

Lämna ett svar