Hemlig lista: Så ska motorcyklister jagas

SMC har publicerat den hemliga listan på sin hemsida och Trafikverket har bekräftat att listan – som har rubriken ”MC – hastighet, åtgärdsförslag att diskutera och utveckla” – kommer från myndigheten.

På listan finns 30 punkter med förslag på hur problem med motorcyklisters hastighetsöverträdelser ska kunna hanteras.

Bland annat föreslås ägaransvar vid fortkörning på mc, indraget körkort redan vid överträdelser på 20 km/h, teknik som begränsar topphastigheten på motorcyklar till 130 km/h och att polisens tolerans ska sänkas när det gäller motorcyklar som kör för fort. Här finns också en punkt om att uppgifter om en individs försäkringskostnader ska kunna överlämnas till körkortsmyndighet för lämplighetsprövning.

LÄS MER: Här är nyheterna från Harley-Davidson 2016

Sveriges Motorcyklister ser rött

Listan har fått organisationen Sveriges Motorcyklister med 71 000 medlemmar att se rött. På sin hemsida rasar de nu mot listan och mot Trafikverket, man har också riktat skarp kritik i ett öppet brev adresserats till nya generaldirektören Lena Erixson.

– Att särskilja en trafikantgrupp och göra sådana inskränkningar är negativ särbehandling. Att kräva ägaransvar för motorcyklister strider mot landets grundlagar. Att myndighet kräver att ta del av enskilda individers försäkringskostnader är integritetskränkande, skriver SMC.

Är inte offentligt publicerad

Listan, som är utformad som ett diskussionsunderlag, finns inte offentligt publicerad av Trafikverket. Men den har enligt SMC använts i ett flertal sammanhang. I det öppna brevet till Lena Erixson förkastar nu SMC ett flertal förslag på den hemliga listan och bjuder samtidigt in generaldirektören till en diskussion.

– Särbehandla inte motorcyklister negativt – vi vill ha trafiksäkerhet på lika villkor som alla fordon, kräver organisationen.

Lämna ett svar