Härvan har vuxit – precis som vi trodde

En dryg vecka har gått sedan det uppdagades att Volkswagen fuskat med sina dieselmotorer. Några har erkänt, några har försökt att be om förlåtelse. Många har fått sparken.

Detalj efter detalj i härvan tvingar nu VW-gruppen på reträtt. Och allt vi förutspådde redan för en vecka sedan spelas nu upp:

1) Skandalen gäller allt fler bilmodeller inom VW-gruppen. Det är självklart i en koncern som gjort plattformstänk och gemensamma drivlinor och detaljer som en affärsidé, ja, näst intill en konstform. VW-gruppen har prisats flera gånger för sin plattformsidé och den har fungerat som mall för alla andra biltillverkare världen över.

2) Myndigheter blandar sig nu i och det är inte längre en fråga bara mellan Volkswagen, miljörörelsen och bilköparna. Åklagare börjar titta närmare på det som kan komma att vara miljöbrott av det grövre slaget. Det här var väntat. Politikerna har i flera år varit pressade mellan tillverkarnas lönsamhet och därmed deras förmåga att vara stora arbetsgivare, miljörörelsen som vill sänka CO2-nivån och halten partiklar i luften och så bilköparna som inte vill betala för ny teknik och inte vill betala miljöavgifter på själva bränslet.

Politikerna och myndigheterna har med tuffa krav och regler tvingat tillverkarna att rena bättre och effektivare. De har gjort det trots att många av väljarna inte tycker att det är lika angeläget. Så inte undra på att de surnar till när bilbranschen då fuskat, inte undra på att de vill statuera exempel och stoppa varje tanke på att göra något liknande igen.

Volkswagen har också satt sig i en viss knipa. I fredags utsågs en ny vd, Matthias Müller, och under fredagskvällen öste VW på med information om hur de ny ska räta ut alla frågetecken och reda ut härvan. Kort sagt har de sagt:

1) Sorry, vi gjorde fel.

2) Nu ska vi fixa det.

3) Lita på oss igen.

Samtidigt har de då sagt att fusket bara gäller nox-gaserna och inte CO2. Men jag är inte så säker, nästa steg i skandalen kan bli att fakta presenteras för ett omfattande CO2-fusk också. Och då har vi fått skandalen att växa ytterligare och fått den inpå på knutarna. Hit till Sverige.

Lämna ett svar