Här är nya tekniken i Volvo S90

Volvo har haft en hektisk tid sedan de köptes upp av kinesiska Geely. En helt ny strategi och en helt ny plattform har tagits fram som ska ligga till grund för ett helt nytt modellprogram.

Den första bilen som byggdes på den så kallade SPA-plattformen var XC90, en suv som redan rullar på vägarna. Nu presenteras den nya lyxiga sedanen S90, en bil som bygger på samma teknik och som ska ersätta den utgående modellen S80. S90 kommer inom kort också att få ett kombisyskon som kallas V90. Och det här är alltså modellen som ska ersätta V70 som är Sveriges mest sålda bil.

– Det här är en viktig milstolpe för Volvo. Vårt märke måste vara premium, vår identitet måste vara distinkt och skilja sig från andra märken, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Bland annat är det Volvos olika tekniska lösningar som ska säkra en position i premiumsegmentet.

T8 blir toppalternativet

Tekniskt har S90 en hel del gemensamt med suven XC90. Motorerna är fyrcylindriga DrivE-motorer – tillverkade i Skövde. Det handlar uteslutande om tvåliters bensin- och dieselmotorer med olika effektuttag.

S90 kommer precis som XC90 också i hybridversionen T8. Det betyder att T6-motorn får hjälp av en elmotor som sitter monterad över bakaxeln och som driver bakhjulen. Den totala effekten hamnar på 407 hästkrafter vilket räcker att skjuta sedanen från 0-100 på 5,2 sekunder. Vill man köra på enbart elkraft ska man kunna rulla upp till 50 kilometer.

BILDEXTRA: Här är första bildena på nya Volvo S90

S90 kan upptäcka stora djur

Volvo har uppdaterat säkerhetssystemet City Safety, ett system som redan sitter i Volvos befintliga modeller. Men från och med S90 har systemet något som kallas Large animal detection – bilen kan alltså se och känna igen stora djur som hästar, älgar och hjortdjur. När bilen detekterar ett djur varnas först föraren. Och om det behövs ska systemet också kunna bromsa för att undvika en kollision. Enligt Volvo fungerar Large animal detection både i ljus och i mörker.

En annan nyhet är att Pilot Assist nu fungerar i hastigheter upp till 130 kilometer i timmen. Till skillnad från Teslas Autopilot kräver systemet att föraren håller händerna på ratten. Funktionen är den samma – bilen styr, gasar och bromsar själv, och behöver inte längre följa en bil framför.

Volvo S90 får precis som XC90 luftfjädring som tillval över bakaxeln. Komforten har varit central under utvecklingsarbetet. Samtidigt säger man på Volvo att man inte har kompromissat med körkänslan – föraren måste hela tiden känna kontroll, och ha fullt förtroende för bilen.

Lämna ett svar