Här är nya regskylten

Snart går dagens registreringsskylt i pension. Dagens plåt med tre bokstäver och tre siffror har varit med sedan 1972, men nu börjar kombinationerna ta slut. Transportstyrelsen bedömer att skyltarna räcker 6-7 år till.

Sista siffran blir bokstav

Den smidigaste lösningen enligt Transportstyrelsen är helt enkelt att byta ut sista siffran i registreringsnumret mot en bokstav, och man har redan skickat ett önskemål till regeringen om en ändring av förordningen om vägtrafikregister.

– En ändring måste till för att vi ska kunna tilldela registreringsnummer även i framtiden. Vi ser det som angeläget att den kommer på plats redan nu då både vi och andra användare av vägtrafikregistret behöver lång tid på sig att anpassa sina it-system, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Här är förbjudna orden på regskylten

Behöver inte byta skylt

Det här betyder inte att alla måste byta registreringsnummer – det skulle kosta landets fordonsägare 1,5 miljarder kronor. Alla befintliga registreringsnummer behålls, och det blir bara nya bilar som får en bokstav i slutet på skylten.

Ett annat alternativ som utretts är att ha fyra siffror i registreringsnumret, men det skulle kräva alldeles för dyra systemändringar. Dessutom har man tagit hänsyn till utrymmet på regplåtar med mindre storlek.

Lämna ett svar