Här är bilen med tre års väntetid

Bilar som drivs av el från bränsleceller är den stora nyheten i bilvärlden. Bränslecellerna matas i sin tur av vätgas och genererar av det elenergi och vatten. Vätgas är relativt enkelt och kostnadseffektivt att tillverka och därför anser många att bränslecellsbilar är framtiden och det som kommer efter de rena elbilarna med batterier som laddas i ett vägguttag.

Toyota, Hyundai och BMW har varit tidigt ute där Toyota och Hyundai börjat att tillverka och sälja vätgasbilar. Toyotas modell heter Mirai och väntas komma till Europa under det här året.

QUIZ: Vad kan du om Toyota?

Har överträffat förväntningarna

Mottagandet hemma i Japan har överträffat Toyotas förväntningar. Därför är i dag väntetiden hos vissa återförsäljare hela tre och ett halvt år. Toyota undersöker om de kan bygga fler bilar och bygga dem snabbare men Mirai-chefen Yoshikazu Tanaka har stött på problem. Tillverkningen och kvalitetskontrollen tar tid.

Toyota hoppas bygga 700 bilar i år för marknaderna i Japan, USA och Europa. Tillverkningen ska sedan ökas till 2000 bilar nästa år och 3000 bilar 2017. Men enligt dagens beräkningar är taket en takt på 3000 bilar per år.

En flaskhals i tillverkningen är själva bränslecellen som har totalt 370 celler som var och en är endast 1,34 millimeter i tjocklek.

Svårt att tanka bilen

Att nå över 3000 bilar per år skulle enligt Tanaka kräva en revolution i tillverkningen av själva bränslecellerna.

Mirai ska börja säljas i USA i september och i Europa ytterligare någon månad senare.

Nästa problem för vätgasbilarna är att hitta tankställen. I dag finns det få ställen att tanka vätgas på, mest på grund av att varje anläggning kostar mycket pengar att bygga.

Lämna ett svar