Han satsar på Saab – när andra lägger ner

När Saab gjorde konkurs 2011 slutade de flesta bilhandlare att sälja och marknadsföra Saab-bilar. Men Park Ave Saab i Mavwood New Jersey gjorde tvärtom. Jeremy Morrissey började köpa upp begagnade Saab-bilar från andra återförsäljare, han skaffade sig kundregister över Saab-ägare och han flyttade till en ny, större, lokal.

Park Ave Saab blev snabbt hela New York-regionens Saab-ställe där affärens hemsida är ett slags centrum för allt som rör Saab – från diskussioner om gamla delar till det senaste ryktet från Sverige.

Morrisseys plan är att sköta om Saab-kunderna så länge deras bilar fungerar och sedan få dem att stanna i affären. Förutom Saab säljs Acura, BMW och Lotus inom samma återförsäljarfamilj.

I dag har Park Ave Saab en kundbas på cirka 10 000 Saab-ägare från New York, New Jersey och Pennsylvania. Varje månad säljs mellan 30 och 50 Saab-bilar, de flesta med få mil på mätaren. I verkstaden görs all service vilket betyder en fakturering för 600-700 timmar per månad.

– Varje månad gör vi en vinst på 20 000 till 50 000 dollar, avslöjar Jeremy Morrissey för branschtidningen Autonews.

Sålt sedan 80-talet

Morrissey har sålt Saab-bilar sedan slutet av 1980-talet.

– Saab-kunden är väldigt intressant. De är väldigt känslosamma runt Saab och det är osannolikt vilken stor lojalitet det finns med märket. De betalar hellre mycket för en Saab från 2011 än köper en ny Volvo från 2014.

Det vanliga bilbytet hos Park Ave Saab är en äldre bil från 1980 eller 1990 till en ny Saab 9-5 från 2008 fram till 2011.

Totalt finns cirka 45 000 Saab-bilar i trafik i USA och Jeremy Morrissey söker dagligen efter bra begagnade Saab-bilar till sin affär. Han köper från hela USA och han har också importerat Saab-bilar från Europa.

– Jag förstår att det här är en krympande affärsmodell, allt har en gräns. Till slut blir bilarna som tillverkades 2011 också för gamla. Jag tror att vi kan hålla på så här i två år till, som bäst, sen måste vi hitta på något annat.

Lämna ett svar