Grattis Volvo, ni är bäst i världen

Det händer att vi får kritik för att vi ger Volvo höga betyg för säkerhet. Det heter att bilar från märken som Audi, BMW, Volkswagen och Mercedes minsann är minst lika bra. En och annan förklaring handlar om att vi bara gullar med Volvo för att vissa modeller byggs i Sverige och viss teknik utvecklats i Sverige.

Nu har Volvo och vi som gett Volvo-bilarna höga betyg fått svart på vitt att säkerhetstekniken och säkerhetstänkandet också fungerar i praktiken och enligt de testmodeller som alla tillverkare enats om.

LÄS MER: Volvo XC90 bäst i krocktest – så klarar sig de andra nya bilarna

Fick osannolika 100 procent

Volvo XC90 fick i veckan mycket höga betyg i alla de olika moment som EuroNCAP testar och betygsätter. XC90 fick osannolika 100 procent – full pott – för sina förarstödsystem.

Volvo kan alltså skryta med att vara bäst i världen. Grattis!

Jag tycker också att Volvo lyckats bra med att förklara tekniken för bilköparna. Där andra svamlar och inte talar klarspråk är Volvo tydliga. Visst, det kan bli ännu bättre och jag hoppas att EuroNCAP:s första 100-procentare också betyder att krocktestarna vidareutvecklar sitt betygsystem.

Bättre redovisning av säkerhetstekniken

Jag vill se:

En tydlighet i vad olika bilmodeller och varianter har för teknik. I en tid då bilmodeller utvecklas snabbt är det omöjligt för en kund att veta vilken version av säkerhetstekniken som sitter i vilken bil. Det är till och med svårt att veta vilken version av en motor som sitter i en speciell årsmodell, än mindre veta man status och prestanda på till exempel autobromsen.

Ett krav på att säkerhetstekniken ska sitta som standard på alla marknader i Europa. EuroNCAP borde krocktesta den enklaste variant av en bilmodell som säljs på någon marknad i Europa. Det skulle höja nivån på säkerheten på alla marknader.

En gemensam vokabulär så att vi kan jämföra olika system mellan olika tillverkare. Det gick med låsningsfria bromsar, ABS, och det borde gå med allt annat också.

Det är i dag för svårt för kunderna att förstå hur tekniken fungerar och inte fungerar. Flera tillverkare försöker dölja brister med fina ord och grafik men de kan inte svara på exakt hur systemen fungerar för sina kunder.

För Volvo är det förstås en konkurrensfördel. För Volvo räcker det med att säga: vi är bäst!

Lämna ett svar