Google och Apple i bråk om informationen i våra bilar

När din smartphone kopplas samman med din bil samlas mängder av information om dig, vad du gör i bilen och hur du gör det. Biltillverkarna uppskattar att informationen i sig kommer att vara värd flera miljarder när system för att samla och hantera all data.

General Motors har meddelat sina ägare och investerare att de räknar med att tjäna drygt tre miljarder under de kommande tre åren bara från information från bilarna.

Konsultföretaget AlixPartners gissar att 2018 kommer intäkter från bil-data att nå 30 miljarder per år för bilbranschen.

Och där det finns pengar finns det också olika parter som vill ta del av förtjänsten. Teknikföretagen Apple och Google använder redan i dag information från din smartphone för att tjäna pengar. De säljer informationen till olika typer av annonsörer och tjänsteföretag.

Informationsbråk

Bråket nu gäller vad som händer med informationen i tjänster som Apple Car Play och Google Android Auto.

De flesta tillverkare har tydligt deklarerat att de inte tänker släppa ifrån sig information från bilen: som styrning, broms, gaspådrag, bränsleförbrukning. Allt det här är information som tillverkarna tänker behålla för sig själva.

– Vi behöver kontrollera tillgången till informationen, säger Fords Don Butler till branschtidningen Automotive News.

Flera bil-vd:ar som ALLT OM BILAR pratar med är tydliga: ”vi kommer inte att släppa ifrån oss den information som vi äger”.

Och hela bilbranschen är rädda för att någon annan hittar en affärsmodell för att tjäna pengar på data från bilarna. Här finns information om hur du använder bilen, resplaner, bilservicehantering, reparationer och ren information om vad du gör när du är ute med bilen, var du stannar och vad du helst vill äta.

Flera tillverkare bygger in Apple Car Play och Android Auto i sina nya bilar medan andra, som till exempel Ford, bygger egna system som jobbar tillsammans med Apple och Googles applikationer.

Bygger egna appar

Några tillverkare vill också bygga egna appar och tillåta nya aktörer att bygga sina. Allt för att försöka få kontroll på informationen.

Hittills har få frågat oss – bilägarna – hur mycket vi är beredda att dela med oss av informationen. Här skiljer det också mellan tillverkare, hur villiga de är att låsa informationen om bilägaren så önskar.

Enligt en talesman från Volkswagen vill Apple och Google ha mer information från bilarna än de kan få. Och tvärtom vill Apple och Google försäkra sig om att de får in vår information i sina ecosystem så snabbt som möjligt.

Lämna ett svar