Fortsatt osäkert läge för miljöbilspremier

Branschorganisationen Bil Sweden höjer exempelvis ett varningens finger att politikerna måste vara uppmärksamma på utvecklingen av nyregistreringar av supermiljöbilar i år, så att ytterligare medel kan tillföras snabbt vid behov och så att inte samma misstag som i fjol upprepas.

Då tog premien till dessa bilar, som har ett koldioxidutsläpp på högst 50 gram per kilometer, slut redan i augusti och många blev stående oregistrerade.

I mitten av december beslutade regeringen att förlänga premien, på 40 000 kronor, och anslaget på totalt 215 miljoner kronor för 2015 ska också kunna användas retroaktivt för fjolåret.

Inga svar

– Den politiska osäkerheten är oerhört stor, vi försöker ringa och skriva men vi får inga svar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, till TT.

– Ärligt talat så vet vi inte vilken budget som gäller och hur länge pengarna räcker.

TT: Om jag vill köpa en supermiljöbil i mars, får jag 40 000 kronor i premie då?

– Pass, säger Bertil Moldén.

I fjol nyregistrerades drygt 4 600 supermiljöbilar, vilket var en tredubbling jämfört med året före, med det kunde alltså ha varit fler om pengarna inte tagit slut.

Vettiga åtgärder

Gröna bilister anser att det krävs betydligt starkare åtgärder än en miljöbilspremie om man på allvar avser att ställa om fordonsflottan fram till 2030.

– Men en politisk oreda kan också vara en möjlighet och om man får vara lite optimistisk så borde väl blocken kunna komma överens om långsiktiga regler, säger Gröna bilisters Martin Prieto Beaulieu.

– Tittar man i papperen så är de ganska överens om att vi ska ställa om fordonsflotttan, att det behövs förnyelsebara bränslen och att man måste stötta försäljningen av miljöbilar.

Bil Sweden fortsätter liksom Gröna bilister att efterlysa spelregler på längre sikt och hoppas på vettiga åtgärder trots den politiska ovissheten.

– Långsiktiga besked om vilka regler som gäller är avgörande om vi ska kunna bibehålla den positiva utvecklingen för supermiljöbilar, säger Bertil Modén.

Totalt sett blev det svenska bilåret 2014 starkt med en uppgång på 13 procent jämfört med året före. Totalt nyregistrerades drygt 303 000 bilar.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets mest sålda bilar 2014 – topplista

Lämna ett svar