Formel 1 – Vettel visar att han är med i fajten

Den ambulerande F 1-cirkusen har intagit Shanghai där Kinas GP körs tidigt söndag morgon, svensk tid. Den tredje deltävlingen i VM-serien har blivit så mycket intressantare efter Ferraris styrkebesked för snart två veckor sedan.

Sebastian Vettel bröt stallets 34 lopp långa segerlösa svit och Kimi Räikkönen plockade en fjärdeplats trots en tidig punktering. Segern var för övrigt Vettels 40:e i karriären, den första sedan 2013 med Redbull.

QUIZ: Känner du igen F1-banorna?

Varning utfärdad

Kan Ferrari verkligen utmana Hamilton och Rosberg och slå in en kil i Mercedes dominans? Shanghai blir en ny fingervisning. Hamilton och Rosberg har hursomhelst fått en påminnelse om att de inte är oslagbara, varningen är utfärdad och Mercedes tar den på allvar.

Stallchefen Toto Wolff:

– Vi lämnade Malaysia med mycket att tänka på. Det var måhända ett bra resultat för sporten men för oss var det en väckarklocka. Våra motståndare har lyft sig och nu måste vi lyfta oss än mer.

– Vi förväntar oss en säsongslång kamp om segern i båda mästerskapen, men det finns ingen anledning till panik.

Hamilton och Rosberg vann tillsammans 16 av 19 lopp förra året och Hamiltons inledande seger med Rosberg som tvåa i Australiens GP bekräftade expertisens eniga tips om att kampen om VM-segern blir en intern uppgörelse hos Mercedes.

Men Vettel och Ferrari visade redan i Melbourne att de vill ha ett ord med i leken. Tysken kom trea i säsongsupptakten.

Rosbergs kaxiga utspel

Det spända förhållandet mellan stallen lindrades inte av att Rosberg inför loppet i Malaysia kaxigt bjöd in Vettel till ett förarmöte med Mercedes, allt för att ge tysken chansen att snappa upp ett och annat matnyttigt för att spetsa konkurrensen.

Hamilton måste ändå ses som favorit i Shanghai. Han vann det 30 mil långa loppet (56 varv) förra året och har tre segrar totalt.

– Malaysia var en tuff helg. Shanghai passar min körstil så målet är att vara tillbaka längst fram, säger Hamilton.

Efter den tropiska hettan i Kuala Lumpur väntar betydligare kyligare väderförhållanden åtskilliga mil norrut. Prognosen talar om 11 till 15 grader, mulet och med en liten risk för regn. Däckvalet får stor betydelse.

För Marcus Ericsson i Sauber handlar det om att ta poäng igen efter det grova misstaget i Malaysia, omkörningen som slutade i att han körde av banan och tvingades bryta redan på fjärde varvet.

”Jag känner banan sedan förra året, men det är ingen lätt bana med en mix av snabba och långsamma kurvor. Före en del kurvor måste man bromsa hårt, så stabil bromsverkan i bilen är viktig. Vi kommer nog ställa in bilen ungefär som på Sepang.”, säger svensken på F 1:s nätsida.

”Vi vill fortsätta utvecklas och ta VM-poäng igen.”

Lämna ett svar