Fler blir åksjuka i framtidens bilar

De båda forskarna Michael Sivak och Brandon Schoettle undrarde vad människor skulle ägna sig åt i stället för att köra, när de sitter i en helt självkörande bil. Forskarna frågade över 3 200 vuxna i USA, Indien, Kina, Japan, Storbritannien och Australien.

Och det visar sig att många skulle ägna sig åt aktiviteter som kan förvärra åksjuka. Det kan till exempel handla om att läsa, skicka meddelanden, titta på film, spela spel eller jobba.

Mer än en av tre amerikaner, hälften av indierna, 40 procent av kineserna och 26-30 procent av japanerna, britterna och australierna skulle ägna sig åt sådana aktiviteter om de slapp köra bilen.

 

LÄS OCKSÅ: Volvos självkörande bilar ska testas – av helt vanliga förare

En av tio åksjuk

Det skulle resultera i att mellan sex och 12 procent av de vuxna skulle råka ut för måttlig eller allvarlig åksjuka i helt självkörande bilar.

– Åksjuka väntas bli ett större problem i självkörande bilar än i vanliga bilar, säger Michael Sivak.

– Anledningen är att de tre huvudfaktorerna bakom åksjuka – konflikt mellan balansen och synen, oförmåga att avgöra en rörelses riktning och avsaknaden av kontroll över rörelsens rikting – förhöjs i självkörande bilar. Men hur ofta och hur åksjuk man blir påverkas av aktiviteten som man ägnar sig åt i stället för att köra.

 

LÄS OCKSÅ: Nya Audin kör själv – och hittar egen p-plats

Lämna ett svar