Fiat Chrysler återkallar bilar och får rekordböter

Förra veckan lät den amerikanska tekniktidskriften Wired de två IT-experterna Chris Valasek och Charlie Miller hacka sig in i Fiat Chryslers programvara Uconnect. På så sätt kunde de styra klimatsystemet, vindrutetorkarna och radion – men även bromsarna och styrningen. På en parkeringsplats demonstrerade de sedan hur de kunde ta kontroll över bilen och köra ner den i ett dike.

I fredags meddelade Fiat Chrysler att man återkallar alla fordon med infotainmentsystemet för att uppdatera mjukvaran. Sammanlagt rör det sig om 1,4 miljoner bilar från Chrysler, Dodge, Jeep och Ram.

Nu står det klart att tillverkaren drabbats av ytterligare ett bakslag. På grund av tidigare säkerhetsbrister döms de att betala rekordstora böter.

Har accepterat påföljden

Under fredagen dök tillverkarens aktie med två procent, och Sprint – företaget som tillhandahåller mjukvaran – upplevde ett kursras på åtta procent. Men det är förmodligen bara början. På söndagen kom uppgifterna om att Fiat Chrysler tilldelas böter på 105 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 900 000 miljoner kronor. Det har fått aktien att fortsätta neråt under måndagen.

Fiat Chrysler har accepterat påföljden och ska betala 70 miljoner dollar direkt. 20 miljoner ska betalas i insatser för att utbilda tillverkare och underleverantörer om defekter och hur man varnar för dem. Resterande 15 miljoner har skjutits fram i tiden, och ska betalas om Fiat Chrysler bryter mot tillsynsmyndighetens regelverk eller federal lag.

Mer än 11 miljoner återkallade

Det är inte det senaste mjukvaruproblemet som fått de amerikanska tillsynsmyndigheterna att tilldela Fiat Chrysler den saftiga böteslappen. Totalt rör det sig om säkerhetsbrister som vid tidigare tillfällen fått tillverkaren att återkalla över 11 miljoner fordon vid 23 tillfällen under en fyraårsperiod.

Enligt myndigheterna har tillverkaren gjort sig skyldig till vilseledande och förhindrande av myndigheternas arbete, otillräcklig och eftersläpande reparationer samt dålig informationsgivning till fordonsägare om aktuella återkallelser.

Mer specifikt rör det sig bland annat om att bränsletankarna i äldre Jeepar – som sitter monterade bakom bakaxeln – har kunnat kopplas till flera dödliga bränder. Det handlar också om att pickup-bilar från Ram har haft defekt styrning som fått förare att tappa kontrollen och krascha. Den modellen har tillverkaren gått med på att köpa tillbaka om ägaren inte vill ha den reparerad.

Lämna ett svar