Farliga trafikmissarna – som nästan alla gör

Trots nya regler om mobil i bil använder 8 av 10 svenskar telefon när de kör. Tidigare siffror från 2013 har visat att 35 procent av förarna också skickar sms – och trots tuffare regler ligger den siffran kvar på samma nivå. Trygg-Hansa varnar för att titta på mobilen under bilkörning. I 40 km/h hinner bilen rulla 22 meter under två sekunder – helt utan att föraren har kontroll.

– Vi får in uppgifter om ungefär 200 trafikskador varje dag, och alldeles för många trafikolyckor orsakas av att förarna tittar eller pratar i mobilen samtidigt som de kör. Mycket kan hända på den korta tiden och det är viktigt att man vet om det ansvar man har när man är ute på vägarna, säger Jonas Frid, ansvarig för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Männen är värst

Trygg-Hansa har intervjuat 1300 svenskar, och det är männen som är värsta trafiksyndarna. De svarar ja i högre utsträckning på i stort sett alla frågor om trafikmissar.

17 procent av männen uppger att de har somnat bakom ratten, 8 av 10 män har kört 20 km snabbare än tillåtet och nästan en av tio män har kört rattfull. Bland kvinnor är det 6 procent som somnat bakom ratten, 6 av 10 som kört för fort och endast 2 procent som kört rattfull. Sett till ålder är det främst de mellan 30-49 år som sticker ut och oftare svarar att de har slarvat eller missat någonting i trafiken.

Lämna ett svar