F1-bilarna för fula – teamen får bakläxa

F1-säsongen är bara några veckor bort då de första försäsongstesterna körs i spanska Jerez. Och ni kanske minns hur det var för ett år sedan då teamen visade upp sina helt nybyggda bilar till säsongen 2014.

Bilarna fick kritik för att de var för fula och de liknades vid allt från noshörningar till gamla dammsugare.

Nya regler i år

Kritiken tvingade fram regeländringar till 2015. Den fula knäcken på noskonen har tagits bort och teamen har tvingats följa en strikt mall för hur nosen på bilen ska se ut.

Förändringen är inte stor men spelar en stor roll för hur luften rör sig runt bilen.

Det i sin tur påverkar hur bra bilen uppför sg på banan och hur den kan ställas in.

– Allt härrör sig till hur framvingen och nosen är konstruerad, det påverkar allt på bilen, säger Force Indias tekniske chef Andy Green för brittiska racingtidningen Autosport.

– Det här kräver en ny aerodynamik på bilen. När vi hade en hög nos hade vi en helt annan typ av aerodynamik och det förändrades när vi fick de låga noskonerna, nu får vi ta ett kliv tillbaka igen.

Ferrari var okej

Enligt Green kommer de flesta F1-bilar nu att få ett utseende som liknar det som Ferrari hade under 2014.

– Nyckeln blir hur teamen klarar av att finjustera det här, säger Green.

Det har varit mycket snack om de nya motorerna och eventuella kryphål i reglerna för 2015 men enligt Green avgörs mycket av hur bra teamen klarar den nya aerodynamiken.

En stor del i Mercedes framgång förra säsongen fanns i designen på bilen och hur bra den klarade av att ta snabba kurvor.

Lämna ett svar