Elbilar – vanligaste modellerna i Sverige

Totalt finns det i dag i Sverige 7928 bilar som kan laddas med el. Av dessa är 4850 laddhybrider, 2106 elbilar, 827 eldrivna lätta lastbilar samt 145 eldrivna fyrhjuliga mc.

Att det såldes fler laddbara fordon under 2014 kan härledas till ett större utbud på marknaden, att det blivit lättare att ladda och att supermiljöbilspremien gjort det lite billigare att köpa en eldriven bil.

Risk för att premien tar slut

2015 finns det 215 miljoner kronor avsatt till supermiljöbilspremier vilket ska räcka till cirka 4000 nysålda bilar under året.

– Jag är mycket positiv till förstärkningen av supermiljöbilspremien och det så nödvändiga investeringsstödet för laddinfrastruktur. Men i takt med att laddinfrastrukturen blir bättre tror jag att fler kommer att välja el som drivmedel, och jag skulle bli mycket förvånad om supermiljöbilspremien inte är slut framåt hösten, säger Olle Johansson, VD Power Circle.

Rekord för Tesla

Populärast bland de laddbara bilarna är laddhybriderna där Mitsubishi Outlander PHEV säljer allra bäst. Bland elbilarna slog Tesla Model S till med nytt försäljningsrekord med 64 sålda bilar.

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (804 st) och Renault Kangoo (705 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (2 306 st) och Volvo V60 (1 127 st) vanligast.

Lämna ett svar