Dyster stämning i VW:s hemstad Wolfsburg

Tyska staden Wolfsburg, cirka 16 mil väster om Berlin brukar lite populärt kallas Europas Detroit. För precis som General Motors, Ford och Chrysler påverkar staden Detroit påverkar Volkswagen livet i Wolfsburg.

VW finansierar det mesta i staden och sedan den förra fotbollsmålvakten Martin Winterkorn blev vd så är också VW en stor sponsor till Wolfsburg, numera topplag i Bundesliga och Champions League.

Mitt i staden finns VW-området Autostadt och VW påverkar allt i staden. När fotbollslaget spelar sina matcher i den nationella cupen passar tiderna inte treskiftet i fabriken varför publikantalet alltid är lägre på en cupmatch.

Fabrikens fyra skorstenar fungerar som adventsljusstake för hela staden och regionen.

LÄS MER: 60 000 av VW:s skandalbilar kan finnas i Sverige

VW är Wolfburgs viktigaste arbetsgivare

Volkswagen har cirka 72 000 anställda att jämföra med invånarantalet 125 000. Arbetslösheten i staden är 4,9 procent, bra mycket lägre än genomsnittet i landet.

Det finns till och med en korv med VW:s varumärke som säljs över hela landet.

Så rubriken ”Svart måndag för VW” i lokaltidningen i tisdags är ingen överdrift.

Hur skandalen kommer att påverka Wolfsburg är svårt att överblicka just nu.

VW har satt undan ofattbara 65 miljarder kronor för att eventuella kostnader för att ta hand om de 11 miljoner bilar som har den aktuella mjukvaran.

Och skandalen har väckt reaktioner från politiskt håll i Tyskland, Frankrike, Italien och Sydkorea.

Tryckt stämning i Wolfsburg

1-5-förlusten till Bayern München är i det sammanhanget knappt värt att nämnas, om det inte varit för sättet de förlorade på.

Efter att ha klarar 1-1 i en dryg halvlek krossades Wolfsburg efter fem mål på kort tid av inhopparen Robert Lewandowski.

På gatan i Wolfsburg är stämningen tryckt efter skandalen och förlusten. Går det att resa sig efter två knock-out-slag på kort tid?

Lämna ett svar