Din bils rostgaranti kan vara värdelös

De flesta av biltillverkarna erbjuder rostskyddsgaranti i 12 år. Men i praktiken är den värdelös, eftersom rostskadorna som uppkommer på bilarna – särskilt i vårt klimat – sällan eller aldrig omfattas av garantin.

Dagens garantiregler täcker bara rost som kommer inifrån, till exempel rost som börjar på insidan av dörrens plåt, eller inuti en balk. Det är väldigt få skador som ser ut på det sättet, och det vet biltillverkarna om, säger Motormännen i ett debattinlägg på sin hemsida.

En vanlig rostskada beror på så kallat galvsläpp. Lacken bubblar upp, spricker och det bildas ytrost på plåten under. Men i de här fallen gäller inte garantin.

 

LÄS OCKSÅ: Däcken som kan vara livsfarliga i sommar

Vill se nya regler

Nu efterlyser Motormännen nya regler för rostskyddsgarantin.

– Vi anser att ett galvsläpp i högsta grad är att anse som en brist i just rostskyddet. Så länge man inte kan visa på yttre åverkan från stenskott, islag eller andra skador är det ett fel i bilens rostskydd som inte stått emot korrosionsangreppet, säger Milos Kosijer, teknisk expert på Motormännen.

Aluminium är ett allt vanligare material som används i karossen. Metallen rostar inte, men kan korrodera och skada lacken. Motormännen vill att garantin justeras för att även gälla alla korrosiva material i bilen.

– Garantins omfattning har inte hängt med i den tekniska utvecklingen, konstaterar Milos, som ofta får samtal från medlemmar som får avslag på sina garantikrav.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa sommardäck

Lämna ett svar