Din begbil kan ha ökat i värde

Det säljs många nya bilar i Sverige. Försäljningen har ökat 20 månader i rad och branschen spår att rekordet från 1988 då 343 963 bilar nyregistrerades i Sverige kommer att slås.

Det finns flera skäl till uppsvinget i bilbranschen. Det ekonomiska läget med låga räntor är naturligtvis en förklaring. Men det finns fler.

– En annan faktor som driver på marknaden är det sug efter begagnade bilar som uppstår när många nya svenskar börjar etablera sig, skaffar körkort och får inkomster. Sverige har i dag en betydligt större befolkning än rekordåret 1988 och årets försäljningssiffror är därför inte extrema, säger branschorganisationen Bilswedens vd Bertil Moldén.

Högre prisbild på begagnat

Den starka nybilsförsäljningen får också positiva effekter på begagnatmarknaden som nu är stekhet. Många bilhandlare vittnar om ett stort sug efter begagnade bilar och många har tömt sina lager.

– Trycket är otroligt. Jag har pratat med handlare som säger att de aldrig sålt så många begagnade bilar som nu, säger Tommy Letzén, MRF.

Efterfrågan på bilarna påverkar priserna. Just nu finns det goda möjligheter att få bra betalt om man har en bra begagnad bil att sälja.

– Det handlar om vanlig tillgång och efterfrågan. Prisbilden är något högre nu, säger Tommy Letzén.

Folksam varnar: 11 farligaste begbilarna

Erbjuder inbyte i förtid

För att få in bilar att sälja på den heta begagnatmarknaden anstränger sig nu många handlare till det yttersta. Det finns exempel på bilhandlare som ringer runt till leasingkunder för att erbjuda dem att byta ut sina bilar i förtid – för att få in deras bilar och kunna sälja dem till kunderna som står på kö.

– Det är ett gyllene läge att göra något sådant. De som byter in sina bilar får antagligen trevliga erbjudanden och de väntande begagnatkunderna får friska bilar. Det är en win-win-situation, säger Tommy Letzén.

Lämna ett svar