Därför valde Volvo USA framför Mexiko

När kinesiska Geely köpte Volvo från Ford var det många som befarade att arbetstillfällen skulle flytta från fabrikerna i Göteborg och Gent. Men efter flera nya satsningar har fabrikerna i Europa gått på högsta fart.

Enligt Volvos inköps- och produktionschef Lars Wrebo behövdes det nya fabriker för att Volvo skulle hänga med konkurrenterna. De nya fabrikerna bygger för marknaderna i Kina och USA och de nya fabrikerna gör också att Volvo blir en intressant partner för flera underleverantörer.

– Ser vi på det från industrins håll så var vi tidigare en europeisk tillverkare där fabrikerna i Sverige och Belgien försåg världen med bilar. Under de senaste fem åren har vi nu byggt upp en närvaro i Kina och vi är på väg i USA. För en underleverantör blir vi mer intressanta eftersom de kan använda hela sin verksamhet tillsammans med oss, säger Wrebo i en intervju med bilbranschtidningen Automotive News.

Lönar sig inte att skeppa bilar

Enligt Wrebo var det tidigare möjligt att skeppa bilar från Europa till USA och Kina. Men den ekvationen går inte ihop längre.

– Du behöver bygga där du säljer och du behöver köpa där du bygger. Det finns undantag, som modellen XC90, där du fortfarande kan skeppa bilar men när det kommer till C- och D-segmentbilar så behöver de byggas där de säljs.

Volvo valde att bygga sin nya bilfabrik i Charleston, South Carolina. Men det fanns alternativ, både Mexiko och andra platser diskuterades.

– Vi såg att i Mexiko skulle vi få lägre lönekostnader men när vi räknade in logistik och andra kostnader så var det bara en liten kostnadsfördel för Mexiko jämfört med USA. Vi märkte också att det här spelade roll för våra handlare i USA. Vi brukade sälja 140 000 bilar i USA tidigt 2000-tal men 2014 var vi nere på 60 000. Vi är på väg att vända det och att bygga en bilfabrik i USA ger en bra signal till marknaden.

LÄS MER: Volvo V90 kan bli betydligt dyrare än V70

Flera faktorer avgjorde

Enligt vissa uppgifter gav delstaten South Carolina cirka två miljarder i stöd till Volvo vilket skulle vara ungefär halva investeringen. Men enligt Wrebo var det andra saker som fällde avgörandet.

– Det finns en bra kedja med underleverantörer, väldigt bra logistik och bra arbetskraft. I området finns redan BMW, Daimler och Boeing och det är viktigt att vara en del i en företagsgrupp.

Volvo ska enligt uppgift börja bygga sin sedan S60 i USA-fabriken under 2018 men fabriken behöver ta emot motorer från Europa eller Kina för att kunna bygga bilar. Volvo har ännu inte tagit något beslut om en motorfabrik i USA. Volvo planerar också för att kunna exportera bilar från Charleston-fabriken till andra marknader.

Lämna ett svar