Därför struntade Volvo i bilsalongen

Gigantiska montrar som kostar närmare 100 miljoner att bygga.

Påkostade shower och visningar.

LandRover/Jaguar slog på stort och visade sina bilar i nya Bond-filmen Spectre tillsammans med en hel rad skådisar från filmen.

På scenen fanns förstås nya suv:en Jaguar F-Pace och Jaguar har byggt en speciell konceptbil enbart för filmen.

BMW-chefen Harald Krueger svimmade på scenen och bars bort – BMW meddelade senare att läget var stabilt för chefen – och tyske förbundskanslern Angela Merkel pratade om att bilindustrin ska ta sitt ansvar i den pågående flyktingkrisen när hon invigde den publika delen av mässan.

Bilsalongen i Frankfurt har allt.

VIDEO: Här klarar Volvo XC90 tuffa amerikanska krocktestet med toppbetyg

”Inte säker på att Volvo gör rätt”

Utom Volvo då. Volvo har förklarat att de bara satsar på salongerna i Detroit och Genève samt salongen som alternerar mellan Shanghai och Peking.

När jag frågade General Motors president Dan Ammann – Dan är chef för all marknadsföring och försäljning av GM-bilar och i praktiken nummer två i koncernen bakom vd Mary Barra – om han saknade Volvo svarade GM-höjdaren att flera biltillverkare kanske kommer att ta samma beslut, och han fortsatte:

– För vi har gjort det här i över 20 år nu och det kanske är dags att göra något annat.

Jag kan inte påstå att jag direkt saknade Volvo även om jag inte är helt säker på att Volvo gör rätt som ställer sig utanför den största bilfesten i Europa. Det hade gått att göra smart med inte så dyra saker. När vd Håkan Samuelsson gav Zlatan Ibrahimovic en XC90 under salongen i Paris var det säkert väldigt väl investerade pengar.

Och årets show stack kanske lite extra i ögonen med tanke på vad som utspelar sig några hundratalet mil österut.

Bilindustrin ska betala tillbaka

När jag frågade Dan Ammann om han trodde att den pågående krisen i Europa skulle komma att påverka bilförsäljningen och bryta den pågående uppgången svarade han att det är för tidigt att dra några slutsatser.

Däremot har GM medvetet skalat ner alla sina affärer i Ryssland på grund av sanktioner och blockader under Ukraina-konflikten.

För Angela Merkel var det viktigt att peka ut bilindustrin i Tyskland – som hon frikostigt hjälpte under krisåren – nu behöver betala tillbaka till samhället i form av hjälp med integrationen av alla flyktingar som valt att stanna i landet.

Lämna ett svar