Bosch varnade VW för förbjuden mjukvara

Företaget Robert Bosch är tillsammans med Delphi den ledande underleverantören inom bilindustrin. Och speciellt när det kommer till dieselmotorer. Enligt tyska tidningen Bild am Sonntag försåg Bosch VW med mjukvaran för att genomföra tester. När sen Bosch upptäckte att VW använt mjukvaran på bilar till försäljning varnade Bosch VW och påtalade att det hela var olagligt.

Bosch har inte velat bekräfta uppgifterna i tidningen – som citerar välunderättade källor – och istälelt påpekat att affären mellan Bosch och Volkswagen är hemlig. Men Bosch bekräftade Bosch att man levererat den nu omdiskuterade mjukvaran till Volkswagen men enligt Bosch vilar ansvaret på mottagaren hur tekniken används.

Bosch medgav att man levererat utrusning för hantering och mätning av avgasrening i common-rail-dieslar till Volkswagen

Skulle spara pengar

Enligt den tyska tidningen är det kostnadsbesparing som ligger bakom att Volkswagen valde att använde tekniken från Bosch och lura mätningarna på avgaserna. Bild am Sonntag namnger den förre VW-chefen Wolfgang Bernhard – som hastigt avgick efter bara två år som vd – och ingenjören Rudolf Kerbs som ansvariga för utvecklingen av en ny dieselmotor för USA.

Under åren 2005 och 2006 förstod Bernhard och Kerbs att det enda sättet att klara utsläppskraven i USA var använda den så kallade AdBlue-tekniken för stora dieselmotorer för modeller som Passat och Touareg. Det skulle ha kostat VW tre tusen kronor extra per bil – vilket VW då sade sig inte ha råd med.

Finns i 11 miljoner bilar

Bernhard slutade som vd 2007 och Kerbs flyttade till andra projekt innan den nya dieseln för USA började byggas. Med Martin Winterkorn som vd för hela VW-gruppen och VW-märket från och med 2007 plockades utvecklingscheferna Ulrich Hackenberg och Wolfgang Hatz från Audi till VW för att bygga klart den nya dieselmotorn.

Motorn var sedan klar att användas för hela VW-gruppen – inklusive den olagliga mjukvaran. Enligt uppgifter finns mjukvaran nu i elva miljoner bilar över hela världen men den är inte aktiverad i merparten av dem. VW har medgett att mjukvaran påverkar cirka fem miljoner sålda bilar.

Hackenberg och Hatz har förnekat att de känner till något om mjukvaran men båda har fått sparken från sina jobb. Martin Winterkorn avgick i förra veckan.

Lämna ett svar