BMW-chef kan ta över på Volkswagen

Martin Winterkorn hade tänkt komma till VW-koncernens stora styrelsemöte i morgon och skriva på att nytt treårskontrakt. Men i stället får han stanna hemma. Anledningen är förstås dieselskandalen som briserade i början på veckan.

Winterkorn försökte hålla sig kvar på chefsposten med en rad ursäktande uttalanden men till slut blev krisen för påtaglig. I ett officiellt meddelande berättade Volkswagen att Winterkorn lämnar sitt uppdrag efter nio år som vd.

Nu blir det styrelsens uppdrag att hitta en ny vd och frågan kan avgöras redan under fredagens planerade styrelsemöte.

LÄS MER: 60 000 VW-bilar med fuskmotor kan finnas i Sverige

Två heta kandidater till vd-posten

Två namn har figurerat i spekulationerna: Porsches vd Matthias Muller som har ett perfekt cv för jobbet samt den från BMW nyrekryterade chefen för Volkswagen-märket, Herbert Diess.

Och det är Diess som är favorit att få jobbet. Muller har varit med i VW-koncernen länge och kan även han komma att fläckas ner av skandalen.

Diess kan å sin sida säga att han står helt utanför då han tillträdde så sent som i juli i år.

Volkswagen har cirka 600 000 anställda och bygger årligen cirka 10 miljoner bilar. Därför behövs det en vd med stor erfarenhet av en stor industrikoncern.

Men att axla Winterkorn blir inte lätt – ens utan den akuta krisen att ta tag i. Volkswagen har också provat att plocka in chefer från konkurrenter tidigare, och misslyckats. Den förre Mercedes-chefen Wolfgang Bernhard klarade bara två år på jobbet som VW-chef innan han slutade.

Lämna ett svar