Bilskatt – så fungerar de nya reglerna

Många blev fundersamma när de i början av året fick en räkning på ytterligare fordonsskatt för 2015. Anledningen var nya skatteregler som togs beslut om i riksdagen när budgeten för 2015 klubbades i början av december.

Men trots en hel del information om reglerna för fordonsskatt i Sverige är det fortfarande många som är fundersamma – och missnöjda.

Törstiga blar straffas

Med skattereglerna försöker regeringen styra konsumenterna att köpa en viss typ av fordon, och då framför allt fordon som släpper ut lite CO2.

Förutom den rena fordonsskatten tas det också ut skatter och miljöavgifter på bränslet – vilket blir ett ännu tydligare verktyg för att styra inte bara en viss typ av fordon utan också själva användningen.

Det räcker så att säga inte att straffa en viss typ av miljöbovar med hög skatt utan de som också använder mycket bränsle, och släpper ut mycket CO2, ska tvingas att betala mer skatt.

LÄS MER: Bilregistret – så blir du proffs på att hitta bilar

Här är några viktiga fakta om fordonsskatten i Sverige:

1. Höjning av fordonsskatten den 1 januari 2015

Som en följd av budgetbeslutet i riksdagen höjdes fordonsskatten den 1 januari 2015. Höjningen blev högre för bilar – fordonsår 2006 eller senare – som släpper ut mycket CO2. För bensin- och dieseldrivna fordon höjdes skatten med två kronor mer gram CO2. För bilar som drivs med så kallade alternativa drivmedel – så som etanol, naturgas eller biogas – höjdes avgiften med en krona mer gram CO2. Och gränsen för när beloppet tas ut sänktes från 117 gram CO2 till 111 gram CO2. För dieselbilarna höjdes också den så kallade bränslefaktorn från 2,33 till 2,37 – faktorn används för att beräkna fordonsskatten för vissa bilar.

2. Fyllnadsinbetalning

De bilägare som redan betalat fordonsskatt för en del av 2015 fick en överraskning i form av en räkning på mellanskillnaden. Förutsatt att skillnaden var 200 kronor eller större, var det mindre struntade skatteverket i att driva in pengarna.

3. Skattebefrielse

Några bilar är befriade från fordonsskatt under de första fem åren från det att fordonet tagits i trafik. Det gäller även fordon som privatimporteras till Sverige. Befrielsen är knutet till fordonet och gäller alltså inte ägaren. De nya bilar som i dag kan få en femårig skattebefrielse är endast ladd- eller elhybrider där förbränningsmotorn har utsläppsklass Euro5 eller Euro6

4. Två fordonstyper

Alla våra fordon som ska betala fordonsskatt delas in i två olika grupper. En grupp betalar skatt beroende på koldioxidutsläpp, den andra betalar skatt beroende på fordonets skattevikt och bränsletyp. Lite grovt kan man säga att bilar från modellår 2006 och senare samt äldre bilar som klarar kraven enligt Euro5 finns i den första gruppen. Äldre bilar finns i den andra gruppen, viktgruppen där det rullar på som tidigare.

5. Betalar per månad

Som bilägare betalar du fordonsskatt en månad i förskott. Om du säljer bilen den 1 januari får du ändå betala skatt för hela januari.

6. Beräkna koldioxidbaserad fordonsskatt

Skatten består av ett grundbelopp på 360 kronor per år.

Koldioxidbeloppet är 22 kronor per gram CO2 som släpps ut över gränsen 111 gram. Hur mycket din bil släpper ut avgörs av uppgifterna om utsläpp vid blandad körning i registreringsbesviet.

Om bilen drivs av till exempel etanol eller biogas är koldioxidbeloppet 11 kronor per gram CO2 som överstiger bilens uppgifter för blandad körning,

Kör du en dieselbil blir det genast lite per komplicerat. Då består skatten av ett belopp som beräknas genom att summan av grundbeloppet och koldioxidbeloppet multipliceras med 2,37. Till det kommer ett miljötillägg på 500 kronor eller 250 kronor.

a) 500 kronor för bilar som blivit skattepliktiga för första gången före utgången av år 2007 och

b) 250 kronor för bilar som blivit skattepliktiga för första gången efter utgången av år 2007.

Lämna ett svar