Bilsemester i Europa – 10 saker att tänka på

Ta reda på vilka trafikregler som gäller i länderna du tänker besöka. Du kommer att känna dig säkrare. Och det går inte att skylla på att du inte kände till reglerna ifall du drabbas av böter.

Kontrollera om du behöver ta med extra utrustning. I vissa länder krävs speciell utrustning i bilen. I exempelvis Turkiet och Cypern krävs två varningstrianglar. I Slovakien, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Makedonien krävs att du har med dig bogserlina. Reflexväst krävs i de flesta länder. En checklista på utrustning som krävs i bilen olika länder finns på Motormännens webbplats motormannen.se.

LÄS MER: Slipp stökiga barn i bilen – 10 enkla tips

Ta med Grönt kort

Gör upp en färdrutt och ta med. Ordna också fram något navigerings-verktyg, till exempel en karta, en GPS eller en app. Det kan också vara bra att dela med sig av resrutten till någon närstående hemma i Sverige – ifall något speciellt händer.

Glöm inte Grönt kort. Det är beviset på att din bil är trafikförsäkrad. Du ska även ha med dig försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter.

När du packar in utrustning i bagaget ska du helst stuva lasten mot ryggstödet och utrymmets sidor samt lägga de tyngsta sakerna underst och i mitten. Om packning måste vara inne i själva bilen ska den ligga på golvet. Annars kan saker komma farande vid en hastig inbromsning och orsaka skador.

Pausa ofta vid långkörningar. Att köra bil och samtidigt vara trött kan vara livsfarligt. Därför är det viktigt att ta regelbunda pauser för att hämta luft och kraft. Stanna och ta en tupplur om du känner dig jättetrött. En kvarts sömn kan räcka för att du ska känna dig piggare.

Prata inte i mobiltelefonen när du kör. I de allra flesta europeiska länder är det förbjudet för bilförare att hålla i mobiltelefonen och prata. Däremot är det i regel tillåtet att samtala i handsfree. Spanien har de hårdaste reglerna. Där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar i bilen är förbjudna.

Glöm inte underhållning!

  Åksjukepåsar, åksjuketabletter, hushållspapper och våtservetter kan vara bra att ha till hands ifall någon i bilen börjar må illa. Första-hjälpen-kit måste vara med.

Se till att ha med underhållning, som till exempel ljudböcker, pysselböcker, vanliga böcker, korsord, filmer och tidningar. Och glöm inte billekarna. Räkna röda bilar, musikquiz med hjälp av Spotify och ”gissa-vilken-känd-person-jag-tänker-på” är alla klassiker som underlättar resan.

Var beredd på att trafikrytmen kan ändras mellan olika länder. Söder om Alperna är körningen generellt aggressivare än i länderna norr om bergskedjan. Hastigheterna är högre och omkörningarna fler.

 

Källa: konsumenteuropa.se, bytbil.com, motormannen.se, if.se

Lämna ett svar