Bilbranshen i Sverige räknar med att backa

När Volkswagen presenterar nya VW Passat 190 TDI 4Motion DSG i Åre så är det ingen tillfällighet. Inte heller är det för snön eller den fina naturen.

Sverige är kombi- och fyrhjulslandet nummer ett och den nya bilen är svenska tjänstebilsförares favorit.

VW:s vd Sten Forsberg tror att VW med hjälp av nya Passat – som sålt bra hela hösten trots att inga bilar levererats – kan plocka in någon tiondels procent av marknaden på ledaren Volvo.

Fiasko för gas och etanol

Prognosen för bilförsäljningen i Sverige är 290 000 bilar för 2015 och Forsberg kan inte riktigt förklara varför det skulle backa med cirka 15 000 bilar. Inte med mer än att ”det brukar vara så”.

Forsberg berättar också om hur han tjatat på VW för att få bilar och drivlinor som är anpassade för det svenska regelverket för tjänstebilar och beskattning. Men både etanol- och gasspåret har slutat i fiasko.

190 TDI släpper ut 134 gram CO2 per kilometer – så inte ens den gamla 120-gramsanpassningen gäller längre.

Saknas visioner och mål

Jag kan tycka att det är friskt att marknaden inte dopas åt ena eller andra hållet, åt den ena eller andra tekniken. Men jag håller med Forsberg om att det saknas visioner och mål.

För även om vi inte ska behöva subventionera bilindustrin med kraftiga rabatter så behöver vi alla långsiktiga mål och regler som visar åt vilket håll vi ska köra.

Är det el? Vätgas? Snåla bensinare? Diesel med allt tuffare partikelrening? I dag görs inte mycket politiskt för att visa vägen.

Och igen, jag tror att det går att bestämma sig lite mer utan att för den skull ge supermiljöbilspremier i julklapp till bilcheferna.

Bilbranschen har visat att under eu:s CO2-piska så är de rätt kapabla att utveckla nytt.

Viktiga regler för tjänstebilar

Sten Forsberg pratar gärna om behovet av tydliga tjänstebilsregler. Han vet att de reglerna betyder mycket för bilförsäljningen i Sverige, totalt och inte minst för VW.

Carlos Ghosn pratar gärna nu om att EU är på rätt väg och om tillväxt i en viktig region. Han vet att EU arbetar hårt med nya regler för CO2-utsläpp och att där får gärna EU klämma åt tillverkare av större bilar, som VW, Audi, BMW och Mercedes.

Lämna ett svar