Bilbranschen spretar – men få väljer elbilar

Partikelfilter för dieselmotorer, etanolbränsle och elbilar. Alla har mer eller mindre dominerat en bilsalong och satt dagordningen för en hel bransch.
Men årets bilsalong i Genève visar att bilbranschen försöker köra åt många olika håll samtidigt. Här är de olika vägarna:

Vätgas

Från Japan och Korea kommer de tydligaste signalerna på att vätgas är framtidens bränsle. Men flera stora tillverkare i Europa avvaktar. Enligt Renault/Nissan-chefen Carlos Ghosn är vätgas intressant men än så länge är det för dyrt att etablera tankställen.

Elbilar

Batteriutvecklingen har skenat men flera tillverkare vill tona ner satsningen på elbilar. Även här är det tankningen som ä problemet. Laddstolparna finns inte där och trots att räckvidden nu närmar sig 40 mil för fler och fler modeller så pratas det tyst om el.

Laddhybrider

Här rusar alla åt samma håll. Volkswagen Passat, Mercedes C-klass och Volvo V60 kommer att konkurrera med Mitsubishi Outlander om svenska tjänstebilskunder som lockas med låga förmånsvärden. Räkna med att fler och fler märken breddar sina respektive laddhybridprogram de kommande åren.

Diesel

Så gott som alla bilchefer jag pratade med i Genève hävdade bestämt att diesel behövs för att hålla nere CO2-värdena på acceptabla nivåer. Trots att det pratas om att förbjuda dieselbilar i vissa städer i Europa. Det här kan bli nästa stora fight mellan bilbranschen och politikerna.

Uppkopplade bilar

Här finns det flera olika exempel på lösningar – både vad gäller tekniken och hur man tänker sig själva användandet. Vi användare kommer att kunna styra tekniken åt det håll vi vill framöver. Hur mobiltelefoner och bilar ska fungera ihop och bredvid varandra är långt ifrån löst.
Till sist tre titlar från Genève-salongen 2015:
Årets Bil 2015: Volkswagen Passat vann en välförtjänt och förkrossande seger.
Årets värsting: Koenigsegg Regera – utan konkurrens.
Årets blivande storsäljare: Renault Kadjar.

Lämna ett svar