Bessacarr – engelsk husbil nu i Sverige

Enligt Magnus Wetterö är Bessacarr det totalt 53:e husbilsmärket på den svenska marknaden. Swift Norden har i sommar letat återförsäljare och har kontrakt med 11 stycken inför nästa säsong. Då ska Bessacarr-familjen ha växt till totalt tre bilar, två med en längd på 7,75 meter och en strax under sju meter, och fått tilläggsnamnet Toscana. Bilarna presenteras för den svenska publiken under Elmia-mässan i september.

– Alla våra bilar ska kosta under 700 000 kronor och vara fullutrustade med solceller, cykelhållare, aluminiumfälgar, markis och allt annat som svenska kunder vill ha, berättar Magnus Wetterö.

Fiatmotor

Bilarna byggs i Cottingham på brittiska östkusten på ett Alko-chassi och det är Fiats 130-hästkraftersdiesel med sexväxlad manuell låda som är kraftkällan.

Bessacarr använder samma underleverantörer som de andra i branschen när det gäller värmesystem, toalett och köksutrustning.

Swift Norden hoppas att sälja hela 50 bilar redan i år och bara under sin lanseringsturné har Wetterö fått ihop 33 beställningar.

Inom fem år ska de brittiska bilarna nå tio procent av marknaden i Sverige, vilket är en tuff målsättning. Bessacarr slåss mot flera etablerade märken i samma prisklass men kan konkurrera med design och kvalitet. Planlösningarna kan också skilja en del och passa vissa typer av köpare.

Större säng i Sverige

Vår testbil som nu ska rulla en dryg vecka för utvärdering var högerstyrd men ratten flyttas såklart på de bilar som levereras till Sverige. Sverige får också en dubbelsäng på 195 cm, istället för den 190 cm som är standard i England.

Under den första testhelgen la vi märke till flamsäkra textilier, så kallat narkoslarm vid dörren och något trånga och små lastutrymmen.

Men vi återkommer med en komplett testrapport om Sveriges allra nyaste husbil – Bessacarr.

Lämna ett svar