Berggren: Sluta tyck synd om bilbranschen

Varje gram koldioxid som inte ska släppas ut från en bil kostar pengar. Så när tillverkarna nu står inför nya tuffa lagkrav från eu så gnäller de om minskade marginaler och att kunderna inte vill betala för den nya tekniken.

Och delvis förstår jag. Säg en ny Volkswagen Golf – den kostar ny i dag ungefär lika mycket/litet som den gjorde när den förra generationen presenterades. Ändå har VW matat in mer teknik och sparat mängder av kilogram tack vare nya och dyrare material.

Men – vi ska inte tycka allt för mycket synd om bilbranschen. Eller kanske inte alls.

Försäljningen ökar

Bilanalytiker har tagit fram prognoser som säger att nybilsförsäljningen kommer att spränga 100-miljonersvallen senast 2019. Och det är upp från 80 miljoner i år och alltså en avsevärd ökning på kort tid. När bilkrisen var som värst för drygt sex år sedan var försäljningen nere på 50-60-miljonersnivå.

Tillverkarna har alltså goda chanser att räkna hem investeringarna i ökad försäljning.

Biltillverkarnas gnäll om att den nya tekniken för uppkopplade bilar inte betalar sig låter illa när analytiker samtidigt förutspår att data från bilarna värderas till flera miljarder bara inom ett par år. Tillverkarna kommer att kunna ta betalt för den information som lagras i bilarna.

Nära rekord

I Sverige ser det ut att kunna bli ett näst-intill rekordår med en bra bit över 300 000 sålda nya bilar. Och trots nybilsboomen finns det ett uppdämt behov och många gamla bilar som ska bytas ut.

Volvo räknar mer eller mindre med rekord och att passera en första drömgräns på 500 000 sålda bilar i år. Alla marknader visar plussiffror även om Kina är ett problem på grund av minskad efterfrågan av lyxbilar.

Men bara Volvo orkar hänga med branschens uppgång och behålla sina marknadsandelar finns det en bra chans att nå målsättningen 800 000 sålda bilar senast 2020.

Lämna ett svar