Bentleys supersuv – snabb, dyr och lyxig

Det drar en trend med mindre motorer genom bilvärlden, till exempel har Volvo bestämt sig för att fyra cylindrar och två liters cylindervolym får räcka i nya suven XC90.

Men när den brittiska lyxbilstillverkaren Bentley nu lanserar sin suv Bentley Bentayga struntar de blankt i var andra gör.

Istället lanserar de en omarbetad tolvcylindrig bensinmotor på sex liter, 600 hästkrafter och med ett vridmoment på skrämmande 900 Nm. Motorn arbetar ihop med en åttaväxlad ZF-automatlåda.

Världens snabbaste suv

Med den här motorn hävdar Bentley att de har byggt världens snabbaste suv. 0–100 km/h går enligt tillverkaren på 4,1 sekunder och toppfarten anges till 301 km/h.

Den billigare konkurrenten Porsche Cayenne Turbo har samma accelerationstid, men når inte riktigt upp i Bentleyns toppfart.

BMW X5 M är en tiondel långsammare till 100 km/h och har toppfarten elektroniskt begränsad till 250 km/h. Värstingversionen av Range Rover med V8 och kompressor behöver 5,4 sekunder för att ta sig upp till 100.

Bentley Bentayga är inte bara byggd för att vara snabbast – den ska också vara den absolut lyxigaste modellen i sin klass.

LÄS MER: Jeep Grand Cherokee får 707 hästkrafter

Världens finast kupé

Bentley själva tar till stora ord när de beskriver sin skapelse och kallar kupén ”finast i världen”. Och visst är här läckert. Inredningen är mycket väl genomarbetad med detaljer i metall, trä och lyxigt läder.

Det är klassiskt elegant, samtidigt också modernt och rätt sportigt.

Här finns också en mängd tillbehör som vinkylar och annat kul för den som vill leva gott i vildmarken.

Bentley har lagt stora ansträngningar för att få en bra komfort i Bentayga.

Samtidigt uppger man att man byggt en bil som klarar riktig offroad-körning. Här finns en permanent fyrhjulsdrift med en torsen-centerdifferential och en differential på bakaxeln. I normalläget är kraftfördelningen 40/60 mellan fram- och bakaxeln. Föraren har ett antal olika inställningsmöjligheter som ska bidra till att den fyrhjulsdrivna bilen tar sig fram bra på olika typer av underlag.

Kostar minst två miljoner

Bentley Bentayga är byggd på samma tekniska grundstruktur som nya Audi Q7. Och visst finns det även likheter i designen?

Bentley Bentayga är dock lite större, bilen är 514 centimeter lång och 200 centimeter bred innanför backspeglarna. Axelavståndet är majestätiska 299 centimeter.

Chassit är byggt av en blandning av aluminium och stål, karossdelarna är helt gjorda i aluminium. Det lär ha reducerat vikten avsevärt – men tjänstevikten anges ändå till stöddiga 2,4 ton.

Bentley Bentayga har redan börjat säljas, de första kunderna kommer att få sina bilar under 2016 och Bentley räknar med att sälja cirka 3 000 exemplar per år. Någon svensk prislapp finns ännu inte, i Storbritannien börjar priserna på motsvarande cirka två miljoner kronor.

Här berättar Bentley mer om Bentayga:



Lämna ett svar