Bentley Bentayga – vi känner på nya suven

Bentley ville bygga den starkaste, snabbaste och lyxigast suven i världen. Och de har de gjort.

När den brittiska lyxbilstillverkaren Bentley nu lanserar sin suv Bentley Bentayga förser de den med en tolvcylindrig bensinmotor på sex liter, 600 hästkrafter och med ett vridmoment på 900 Nm.

Motorn arbetar ihop med en åttaväxlad ZF-automatlåda.

Med den här motorn hävdar Bentley att de har byggt världens snabbaste suv. 0–100 km/h går enligt tillverkaren på 4,1 sekunder och toppfarten anges till 301 km/h.

Den billigare konkurrenten Porsche Cayenne Turbo har samma accelerationstid, men når inte riktigt upp i Bentleyns toppfart.

BMW X5 M är en tiondel långsammare till 100 km/h och har toppfarten elektroniskt begränsad till 250 km/h. Värstingversionen av Range Rover med V8 och kompressor behöver 5,4 sekunder för att ta sig upp till 100.

LÄS MER: Jeep Grand Cherokee får över 700 hästkrafter

Bentayga är absolut lyxigaste suven

Bentley Bentayga är inte bara byggd för att vara snabbast – den ska också vara den absolut lyxigaste modellen i sin klass.

Bentley själva tar till stora ord när de beskriver sin skapelse och kallar kupén ”finast i världen”. Och visst är här läckert.

Inredningen är mycket väl genomarbetad med detaljer i metall, trä och lyxigt läder. Det är klassiskt elegant, samtidigt också modernt och rätt sportigt.

Man sitter utmärkt i framstolarna och känslan i alla detaljer håller mycket hög klass. Naturligtvis sitter man minst lika bra i bak.

Exteriören är kanske inte lika lyckad.

Visst ser den här bilen mäktig ut när man ser den i verkligheten – men designen är inte något mästerverk. När bilen smygvisades på en Volkswagentillställning kvällen innan mässan hördes en hel del kritiska röster.

Ska klara riktig offroad-körning

Det mesta talar dock för att de kritiska rösterna tystnar när Bentley Bentayga väl körs. Bentley har lagt stora ansträngningar för att få en bra komfort i Bentayga. Samtidigt uppger man att man byggt en bil som klarar riktig offroad-körning.

Här finns en permanent fyrhjulsdrift med en torsen-centerdifferential och en differential på bakaxeln. I normalläget är kraftfördelningen 40/60 mellan fram- och bakaxeln. Föraren har ett antal olika inställningsmöjligheter som ska bidra till att den fyrhjulsdrivna bilen tar sig fram bra på olika typer av underlag.

Bentley Bentayga är byggd på samma tekniska grundstruktur som nya Audi Q7. Och visst finns det även likheter i designen? Bentley Bentayga har dock vuxit på alla ledder och är 514 centimeter lång och 200 centimeter bred utan backspeglar. Axelavståndet är majestätiska 299 centimeter. Chassit är byggt av en blandning av aluminium och stål, karossdelarna är helt gjorda i aluminium. Det har reducerat vikten avsevärt – men tjänstevikten anges ändå till stöddiga 2,4 ton.

Lämna ett svar