Begagnattips: Vi kör Jaguar XF

Jaguar har haft en rätt stormig historia med många olika ägare genom åren.

Företaget köptes av British Motor Corporation på 1960-talet, införlivades i British Leyland på 1970-talet och blev åter ett eget bolag 1984.

1990 köptes så Jaguar upp av Ford, som 2008 på grund av taskig ekonomi sålde bolaget till indiska Tata Motors.

Allt ståhej kring ägandet av Jaguar har tidvis påverkat bilarna som under vissa perioder varit rät slätstrukna och hållit ganska låg kvalitet. Men jaguar har också skapat modeller som blivit odödliga, det bästa exemplet är naturligtvis ikonen Jaguar E-Type. Och på senare år verkar man ha fått bättre ordning på kvalitetsarbetet.

Både bekväm och rolig

Modellen XF, som är Jaguars utmanare till tyskarna Audi A6, BMW 5-Serie och Mercedes E-Klass, är ett exempel.

De ägare som uttalar sig om sina bilar är för det mesta nöjda med sina bilval.

Läser man på olika forum på nätet är det också många som är tillfreds med kvaliteten, även om en och annan har synpunkter på en del småfel.

XF är en bekväm bil att åka i. Fjädringskomforten är riktigt bra och ljudnivåerna i bilen är låga. Samtidigt är det här en rätt kul bil att köra, väl i klass med tyskarna. Motorutbudet består av dieselmotorer på 2,7 eller 3,0 liter där den starkaste är på 274 hk. Sex- och åttacylindriga bensinmotorer finns också – och XFR-varianten som har en kompressormatat V8 på 510 hästar. I samband med en facelift inför modellåret 2012 tillkom också en 2,2-litersdiesel på 163 hästar som är betydligt snålare är de äldre maskinerna.

Elegant inredning

Jaguar har satsat mycket på inredningarna i XF. Känslan är elegant och lagom lyxig. Materialen i bilarna är väl valda och utstrålar kvalitet.

Jämför man med de tyska konkurrenterna är Jaguar XF betydligt billigare som begagnad i Sverige.

Det går att hitta en bil med 240-hästarsdiesel från 2009-2010 med under 10 000 mil på mätaren för runt 170 000 kronor. Ska man ha en motsvarande BMW är det 530 som gäller – och en prislapp på närmare 250 000 kronor.

En helt ny generation av Jaguar XF har just presenterats, bilen kommer att lanseras under året. Och det här kan komma att påverka begagnatpriserna.

LÄS MER: Här är helt nya Jaguar XF

PLUS

Fin komfort. Kanske är komforten det bästa argumentet för att välja en Jaguar XF. Man åker bra i den här bilen.

Körglädje. Jodå, det är rätt roligt att köra den här sedanen. Minst lika roligt som de tyska premiumbilarna.

 

MINUS

Bara sedan. XF kom sent som kombi – det var så sent som 2012 Jaguar valde att presentera kombin XF Sportbrake.

 

SE UPP MED:

Det finns XF-ägare som har drabbats av olika elektronikfel i bilarna. Inte helt ovanligt att bilens touch screen strular eller att elhissarna lever sitt eget liv.

Lämna ett svar