Audi R8 – här är den helt nya värstingen

Här är den andra generationen av Audis superbil. Och lanseringen startar med toppalternativen V10 och V10 Plus. Bilarna har 5,2-liters mittmonterade V10-motorer utan överladdning som ger antingen 540 hästkrafter eller 610 hästkrafter i värstingen V10 Plus. I den snabbaste R8:an klaras 0-100 av på 3,2 sekunder, och toppfarten är 330 kilometer i timmen.

Transmissionen består av en sjuväxlad S-troniclåda och den nya fyrhjulsdriften kan skicka så mycket som 100 procent av kraften till en axel i extremfall. Bilen är byggd kring Audis Space Frame som består av aluminium och kolfiber. Nya R8 är upp till 50 kilo lättare än sin föregångare, men trots det är bilen 40 procent styvare än tidigare. R8 V10 plus väger in på 1 454 kilo.

På insidan hittar vi Audis nya Virtual Cockpit. I stället för traditionella instrument hittar vi en stor skärm framför ratten. Här samsas allt från hastighetsmätare, navigation och infotainment. De viktigaste kontrollerna sitter på ratten, och på mittkonsolen finns en kontrollratt och knappar.

Mängder av tillval

Naturligtvis finns mängder av tillval som gör bilen ännu sportigare. När det gäller V10 plus är 20-tumshjul och keramiska bromsar standard, liksom en fast monterad vinge i kolfiber i aktern och sportigare chassiinställning. Variabelt adaptivt chassi och dynamisk styrning är tillval. Tio olika färger finns, och V10 plus kan dessutom levereras i tuff matt militärgrön färg. Adaptiva strålkastare med led-teknik kompletteras med lasermoduler som ger ytterligare ljus i högre hastigheter.

I sommar startar försäljningen. Grundpriset för V10 landar på 165 000 euro, medan plus går loss på 187 400 euro. Svenska priser har ännu inte kommunicerats.

Vad tycker du om den nya kantiga designen? Rösta till höger!

Lämna ett svar