Aston Martin kan vara på väg in i formel 1

Men vi kan ta allt från början. Aston Martin har levt länge på en gammal del med Fords förra motorfabrik i Köln. Fabriken har levererat V12-motorer till Aston Martin sedan tiden då det klassiska bilmärket var en del av Ford-koncernen.

Motorerna är lite till åren och runt hörnet vill även Aston Martin kunna leverera bilar med hybriddrift. Bland annat därför har Aston Martin förhandlat fram ett nytt motoravtal med Mercedes. Framtidens Aston Martin-bilar kommer att ha motorer från Mercedes AMG.

Red Bull köper Mercedesmotor

Samtidigt – i F1-depån – pågår ett intensivt jobb hos Red Bull-teamet om att kunna köra ifall suveräna Mercedes och Williams. Och trots Red Bull-chefernas envisa snack om att F1-reglerna måste göras om för att bryta Mercedes dominans så verkar det inte hända. Ett sätt att då nå teamen Mercedes och Williams är att också Red Bull köper motorer från Mercedes.

Och det är här vi kan komma att se en framgångsrik trekant. Tidningen Autocar avslöjade under Storbritanniens GP att Aston Martin förhandlar med Red Bull om att bli varumärkespartner. På samma sätt som vi i dag kan se bilmärket Infiniti på Red Bull-bilarna – som har motorer från Infinitis systermärke Renault – kan vi i framtiden se Red Bull-bilar med Aston Martin-märke och motorer från Mercedes.

Kan bryta kontrakt

Bråket mellan Red Bull och Renault – som i praktiken började redan förra året då Red Bull insåg hur dålig Renault-motorn var – kan i sin tur betyda att Renault-Red Bull-kontraktet bryts redan i höst och ett år för tidigt och att Renault istället köper Lotus-teamet.

Hos Aston Martin finns numera Andy Palmer som vd, Han var tidigare hög chef på Nissan med god insyn i hur Renault-Nissan-Infiniti skötte sin F1-affär. Palmer fanns också på Silverstone i helgen, som gäst hos teamet Force India.

Lämna ett svar