Årets 10 bästa motorer – Volvo med på listan

31 olika motorer nominerades och redaktörerna hos WardsAuto har tillbringar oktober och november med att köra alla de nominerade. Inga mätningar eller laboratorietester har genomförts, det handlar bara om vanlig körning i olika miljöer och sammanhang.

Jurymedlemmarna betygsatte varje motor utifrån hästkrafter, vridmoment, ljudisolering, bränsleekonomi och om tillverkaren använt sig av någon ny teknologi.

T6 är toppversionen av Volvos program med fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer. Motorn, som sitter i suven XC90 och som kommer att hamna i kommande S90 och V90, är utrustad med en mekanisk kompressor som jobbar i botten av varvtalsregistret.

LÄS MER: Volvo V90 kan bli betydligt dyrare än V70

Kompressor i botten – turbo i toppen

Syftet med att använda en kompressor sägs vara att effekten ska komma snabbare jämfört med när man använder en turbo, som ibland har en viss tidsfördröjning innan den laddar. På toppen i registret tar dock en turbo vid.

Det här är inte första gången som Volvos T6-motor väcker uppmärksamhet. Tidigare har den prisats av amerikanska Digital Trends som gav den utmärkelsen ”2015 Engine of the Year Award”, där Volvos T6 vann över konkurrenter som en sexliters V12:a från Bentley och den 707 hästkrafter starka V8:an från Dodge Hemi Hellcat.

Lämna ett svar