Volvos löfte: Fler jobb i Göteborg

Volvo går rekordbra. I år hoppas Volvo kunna räkna in 470 000 sålda bilar vilket skulle vara nytt rekord. Och redan nästa år kan drömgränsen en halv miljon bilar passeras.

– Om vi fortsätter att följa försäljningskurvorna så blir det så. Och det är den takt vi måste ha för att nå målsättningen 800 00 sålda bilar 2020, säger Håkan Samuelsson.

Volvos försäljning går åt rätt håll på flera marknader. Europa växer långsamt, Kina bättre och från och med nu ska Volvo inleda sin comeback i USA.

– Vi ser bra siffror för september men det är först från och med nu som vi kan se resultat av de åtgärder vi gjort, säger Samuelsson.

XC90 ska dra andra modeller i USA

Nya Volvo XC90 är enda bil i Volvos monter i Paris och det är den bilen som ska vara motorn i återhämtningen i USA. Efter årsskiftet plockar också Volvo en längre version av S60 till USA – byggd i Kina.

– Med XC90 börjar vi arbetet med att bygga upp varumärket i USA. Det har sjunkit tillbaka lite de senaste tio åren men det ska vi ta igen. XC90 kommer också att hjälpa till att sälja våra andra modeller, som S60 och XC60.

Fler jobb i Göteborg

I Sverige betyder den ökade försäljningen fler biljobb i Göteborg. Fortsätter Volvo sin utveckling kommer ett beslut om ett tredje skift i fabriken i Torslanda efter årsskiftet.

– Fabriken klarar att bygga 300 000 bilar. Maskinerna finns där och när vi säljer bilar ska vi också ha människorna där. Vi behöver ta ett beslut någon gång efter årsskiftet, förutsatt att försäljningen fortsätter att gå bra. Vi anställer bara människor för att bygga de bilar vi har sålt.

Bokslutet för 2014 pekar på ny miljardvinst för Volvo, i nivå med resultatet för 2013.

– Vi gör det trots att vi introducerat en ny modell och haft lite motvind när det gäller valutan, säger Samuelsson.

Lämna ett svar