Volvo XC90: Här är Volvos ödesmodell

Den helt nya bilen fick göra sin världspremiär i Stockholm inför ögonen på närmare 800 journalister. XC90 är den första bil Volvo byggt helt på egen hand efter att Geely köpte Volvo av Ford för fyra år sedan.

Med nya XC90 tar Volvo klivet in i framtiden där Volvo ska utmana lyx- och premiummärken som Audi, BMW och Mercedes. Designen är tydlig och stilren med raka och rena linjer som vi känner igen från de konceptbilar Volvo byggt inför lanseringen.

Visst känner vi igen även tidigare Volvo-modeller i nya XC90 även om exteriören också visar att Volvo vill vidare. Stora tydliga hjulhus, en stor motorhuv och stora glasytor kännetecknar nya XC90.

Säkrast hittills

Men de riktigt stora nyheterna finns därunder och där bakom. XC90 är Volvos säkraste bil hittills och på insidan finns ett helt nytt kommunikationssystem som ger förare och passagerare en helt ny upplevelse.

Ett flertal motoralternativ kommer till XC90. Det handlar om två liter stora fyrcylindriga diesel- och bensinmotorer – och om en plug-in-hybrid som kommer att ge totalt 400 hästkrafter och bara släppa ut 60 gram CO2.

Priserna på XC90 kommer att starta på 498 000 kronor. De första bilarna som byggs kommer att erbjudas D5- T6-motorer. Där börjar priserna på 789 000 kronor. Värstingversionen T8 som kommer senare kan komma att kosta så mycket som en miljon kronor.

Lämna ett svar