Volvo XC90 först i världen med ny säkerhet

Volvo XC90 kan mycket väl vara världens säkraste bil. Modellen kommer med världsledande teknik och flera nya innovationer. Och det är inte första gången Volvo sticker ut hakan.

Volvo har vid ett flertal tillfällen varit först i världen med nya säkerhetssystem för personbilar. Ett exempel är trepunktsbältet, som först satt monterat i Volvos bilar. Då, 1959, handlade det om en PV544.

De stora säkerhetsnyheterna i XC90 är ett system som ska förhindra kollisioner när bilen svänger, den andra nyheten är teknik som ska skydda förare och passagerare när bilen kör av vägen. Här finns också Volvos första steg mot att låta bilen köra själv.

Radar håller koll bakåt

Den automatiska bromsningen i korsningar ska förhindra krockar när föraren svänger. Bilen upptäcker mötande fordon och slår på bromsarna om föraren inte upptäcker faran och kör ut framför. Om XC90-föraren gör en vänstersväng framför mötande fordon kommer bilen automatiskt att bromsa för att helst undvika kollision eller i värsta fall mildra den. På samma sätt finns en bakåtriktad radar som upptäcker om någon håller på att köra in i bilen bakifrån. I så fall kommer säkerhetsbältena att dras åt, baklamporna att blinka för att varna och bromsarna att aktiveras. Skulle kollisionen ändå inträffa har stolarna en ny generations whiplashskydd för att minska skadorna.

Den andra världsnyheten skyddar personer i bilen mot skador om bilen skulle råka köra av vägen. Säkerhetsbältena sträcks för att hålla förare och passagerare i position. För att förebygga ryggskador finns en ny funktion i stolarna som absorberar vertikal energi om bilen skulle landa hårt utanför vägen.

Säkerhetsburen runt kupén är tillverkad i fem gånger så mycket ultrahöghållfast stål som i nuvarande generation och andelen varmformat stål är cirka 40 procent av hela karossvikten.

Bilen tar kontroll i köer

Den tredje stora nyheten är att XC90 får en kökörningsassistent. I hastigheter upp till 50 km/tim kan bilen ta kontroll över gas, broms och styrning – och helt enkelt följa efter bilen framför. Systemet gör det lättare att undvika singelolyckor som ofta beror på förarmisstag som trötthet och bristande koncentration.

Högkänslig kamera

– Bristande koncentration och ouppmärksamhet är de vanligaste orsakerna till olyckor i trafiken i dag. I monoton kökörning gör den adaptiva farthållaren med köassistans körningen säker och mer avslappnad genom att addera styrassistans till hastighetsanpassningen, säger Lotta Jakobsson, Senior Technical Specialist Safety på Volvo Cars Safety Centre.

Uppdaterade system

Även den tidigare autobromsen är nu uppdaterad för högre tillförlitlighet.

– City Safety är ett av de mest avancerade standardpaketen för att undvika olyckor som finns på marknaden. Det täcker in fordon, cyklister och fotgängare framför bilen, både dag och natt. Vi kan nu klara hela spannet från gryning till skymning med en smartare och snabbare högkänslig kamera kombinerad med avancerad exponeringskontroll, förklarar Lotta Jakobsson.

Lämna ett svar