Volvo V60 och S60 Polestar: Första intrycken

Hej David, var är du?

– Jag befinner mig vid Häckeberga slott i Skåne. Mycket vackert – och ganska regnigt.

Vad gör du där då?

– Jag och några andra svenska journalister har fått tillfälle att vara först ut med att provköra nya Volvo V60 och S60 Polestar.

Hur är den att köra?

– Jätterolig! Förmodligen den roligaste Volvo som någonsin kommit i serieproduktion. Jag har kört runt på fina skånska vägar och har fått tillfälle att låta den sexcylindriga bensinmotorn på 350 hästar och 500 Nm sträcka ut. Det är en bra dag.

Det låter som att det är en snabb bil?

– Riktigt snabb. Tack vare den trimmade T6-motorn och fyrhjulsdrift klarar kombin 0–100 km/h på fem sekunder blankt. S60 klarar det på 4,9 sekunder.

Är det bara motorn som skiljer Polestarvolvon från en vanlig V60?

– Nej, den stora grejen är egentligen chassit som optimerats av Polestar. Här snackar vi om en betydligt styvare bil än en vanlig V60 och ställbara Öhlinsstötdämpare runtom. Resultatet är en grym kompromiss mellan komfort och körglädje.

Vad kostar bilen?

– V60 kostar 650 000 kronor. S60 är en aning billigare, 640 000 kronor.

Är den värd så mycket pengar, tycker du? Det är ju i grund och botten bara en smurfblå liten kombi.

– Kanske. Visst är det vansinnigt mycket pengar för en liten kombi, men det är inte vilken kombi som helst. Få bilar kan leverera en så fin kompromiss av körglädje, praktiska vardagsfunktioner och komfort. Och den där smurfblåa färgen kan man faktiskt få slippa.

Hur många bilar ska byggas?

– Till en början blir det 750 bilar. 80 av dem är öronmärkta för Sverige.

Vad ska du göra nu?

– Det blir till att ta en tur till på de fina vägarna här nere. Sen ska jag ladda för i morgon – då ska jag låta V60 Polestar få visa vad den går för på en racerbana. Jag återkommer med en rapport.

Lämna ett svar