Victoria och kungen öppnade Norra länken

Träd, fjärilar och skimrande vassvippor virvlar förbi i de ännu skinande blanka tunnlarna.

Men nu fylls den naturromantiska gestaltningen av fordon och avgaser.

På söndagseftermiddagen invigdes den första sträckan av Norra länken – ett fem kilometer långt vägtunnelprojekt som ska förbättra trafikproblemen i Stockholmsregionen.

Kungen och kronprinsessan var några av de som fick en specialguidning av tunnelsystemet innan trafiken släpptes på. De fortsatte sedan till Haga Forum, ett stenkast från kronprinsessans hem på Haga slott, och åt en lunch på gårdskyckling och skogssvampsrisotto innan den officiella invigningsceremonin började.

”Stor betydelse”

Efter att kung Carl Gustav och kronprinsessan Victoria tryckt på en knapp fälldes bommarna vid Norrtull, Frescati och Värtan upp och släppte in de första bilisterna.

– Tunneln är mycket efterfrågad och kommer att få stor betydelse, sa kungen i sitt invigningstal.

Bygget av Norra länken fortsätter nu och väntas vara helt klart 2019. Förutom att minska trafiken i Stockholms innerstad förväntas projektet då även förbättra miljön och luftkvaliteten i och med att trafiken leds ned i tunnlar under Nationalstadsparken.

Men vägtunneln har inte varit helt okontroversiell.

Inför bygget protesterade många miljöorganisationer och hävdade att de unika natur- och kulturvärdena i området skulle förstöras av Norra länken.

Vid invigningen på söndagen var en mindre grupp demonstranter från Nätverket mot Förbifarten, nästa stora vägprojekt i Stockholmsregionen, samlade framför scenen.

– Norra länken är här nu så den får politikerna ha, men det här måste bli det sista vägprojektet. Vi vill inte ha Förbifarten, säger en av demonstranterna.

Lämna ett svar