Vi rankar rankar bästa svenska racerförarna

Marcus Ericsson i formel 1 och Felix Rosenqvist som vinnare i F3-loppet i Macau, inofficiella världsmästerskapen för unga förare.

Det har aldrig hänt förut. Stefan ”Lövis” Johansson var senaste svensk i F1 och han slutade efter säsongen 1991. Och Rickard Rydell, den ende svensk förutom Felix som vunnit i Macau, vann 1992.

Rydell var efter den segern nära en F1-plats i Jordan. Men det är andra tider nu. Tyvärr tror jag inte att Felix Rosenqvist får någon möjlighet att visa vad han kan i en F1-bil.

DTM och rallycross-VM

Felix drömmer om DTM och det är bra nog. För om vi ska fortsätta räkna upp snabba svenskar har vi Mattias Ekström, totaltvåa i årets DTM-serie. Ekström kryddade också säsongen med att vinna en deltävling i rallycross-VM.

Björn Wirdheim, en gång F1-testförare för Jaguar, vann japanska GT-serien.

Jimmy Eriksson kom på en total fjärdepats i GP3 efter att ha haft chansen på andraplatsen ända in till finalhelgen i Abu Dhabi.

Formel Renault

Gustav Malja har i höst testkört för en plats i World Series by Renault efter att ha tävlat i EM-serien Formel Renault 2.0. Malja är snabb och har uppmärksammats av McLarens F1-team.

Pontus Fredricsson ska tävla i 2,0 nästa år men har redan i höst varit på träningsläger tillsammans med några av Red Bull-teamets unga talanger.

Jimmy Erikssons lillebror Joel har tagit sina första segrar i Europa. Tom Blomqvist var snabb i Macau och vi kommer säkert att höra mer om Stigs son.

Vi kan också lägga till rallycross-stjärnorna Johan Kristoffersson och Kevin Hansen som båda skolats ute på en racerbana.

Marcus Ericsson-effekt

Om jag ytterligare ska befästa svenska framgångar i internationell bilracing kan jag citera Felix Rosenqvist:

”Jämför med Tyskland, de har inte en enda förare ute i juniorklasserna, inte en enda”.

Nu hoppas jag på några saker för att det svenska racingundret verkligen ska få en Marcus Ericsson-effekt:

Pengarna. Marcus sponsorer har visat att svenskar kan få ihop pengar så att det räcker. Ericsson har visat att det också går att nå F1.

Nya tider. Internationell banracing behöver nya profiler.

Förare som klarar märks och som är mer än bara en hjälm och en overall.

Här har svenskarna med god teknisk kunskap och en bra skolning alla chanser att lyckas bättre än andra.

Formel Renault och Clio Cup. Det är bra ordning på två fina instegsklasser här på hemmaplan. Det kommer att ge resultat.

Lämna ett svar