Var fjärde förälder sätter barnen fel

Den idéella organisationen NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) samarbetar med Volvia om att informera, främst barnfamiljer om hur barnet ska sitta säkrast i bilen.

– På uppdrag av 19 kommuner har vi rådgivning i olika publika sammanhang. Vi besöker barnavårdscentraler och pratar främst med föräldrar till halvåret gamla barn. Förra året hade vi 320 föräldraträffar, säger Malin Lundgren vid NTF Väst.

I maj är det Barnsäkerhetens dag. Vid förra årets jippo gick 38 000 barn baklänges och visade hur man ska sitta i bilen.

24 procent sitter fel

Men trots all information är det 24 procent av föräldrar till barn 0-4 år som sätter barnet felvänt i bilen – alltså framåtvänd.

– Det är sjätte året i rad som vi har gjort undersökningen. Trots information är det ungefär 25 procent av alla föräldrar som är osäkra om vad som gäller och vad som är säkrast för barnet, säger Sofia Bergfors.

Jag vet att det säljs bilbarnstolar där barnen sitter framåtvända – varför det?

– Jag tror att det är effekten av att det finns andra regler utomlands. Vi vet också att skadorna på små barn är fler i andra länder, säger Bergfors.

Risk för skador i nacke och rygg

Vad är riskerna med att sitta framåtvänd?

– Riskerna är stora att det blir skador på nacka, rygg och skalle vid en olycka. Ju yngre barnet är, desto större är riskerna eftersom ett litet barns huvud är tungt i jämförelse med kroppen, och nackmuskulaturen är inte utvecklad. Om en 2-3-åring sitter framåtvänd slungas huvudet framåt med full kraft vid en olycka, och har man riktigt otur bryter barnet nacken och dör.

Många tycker att det blir trångt i baksätet när barnet blir 3-4 år och ska sitta bakåtvänd – vad gör man då?

– Barnet ska sitta bakåtvänd tills fyra års ålder, helst längre. Men om det är ett långt barn kan man sätta bilbarnstolen bakåtvänd i framsätet – och komma ihåg att stänga av airbagen, säger Sofia Bergfors.

Noga med hur barnen sitter

Malin Lundgren på NTF Väst säger att föreningen hyr ut babyskydd, de där små sitsarna för nyfödda, till nyblivna föräldrar.

– När barnet blir ungefär ett halvår ska barnet sitta i en bilbarnstol, säger hon.

Tvåbarnsmamman Jennifer Benisty, 29, i Hovås utanför Göteborg har alltid varit noga med hur Luca, 2,5, och Leonel, 4, sitter i bilen.

– Nu när Leonel har fyllt fyra får han sitta framåtvänd i framsätet, trots att jag vet att det är bäst att sitta bakåtvänd så länge som möjligt. Men han är så stor och fick nästan inte plats i baksätet, säger Jennifer som varit en av dem som informerat andra föräldrar:

– Jag har upplevt att det är många som inte vet att barnen ska sitta bakåtvända i bilen, säger hon.

Lämna ett svar