Trafikdöden som inte minskar – bilbränder

181 personer är lika med fem procent av samtliga omkomna i bilolyckor under de undersökta åren. Varje år dör mellan 10 och 30 personer i Sverige i bilbränder. Siffran är konstant och därmed den enda kategori dödsolycka som inte minskar till följd av säkrare trafik och säkrare bilar.

”Skulle kunna göra mer”

– Tillverkarna skulle kunna göra mer för att minska riskerna för bränder efter krasch. De borde satsa mer på funktioner som gör att uppkomna bränder släcks automatiskt. Utrustningen som redan i dag finns i tävlingsbilar och bussar borde kunna användas i vanliga bilar, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

En metod för att minska bränderna skulle vara att brandrisk ska bedömas vid de obligatoriska krocktesterna. Vi behöver också veta mer om varför bilarna börjar att brinna vid en trafikolycka.

”Ordentliga utredningar”

– Det måste göras ordentliga brandutredningar vid varje bilolycka där brand har uppkommit, vilket inte görs i dag. Det borde vara på samma sätt som vid husbränder. Det är oerhört viktigt för det förebyggande arbetet och för att kunna förhindra framtida dödsbränder, fortsätter Erik Kjellin.

Bilar innehåller mycket av brandfarligt material som bränsle, olika oljor, plast, gummi och elektronik.

Lämna ett svar