Tio bilfiaskon som kostade miljarder

1. Mercedes-Benz Smart ForTwo

När den första generationen av den lilla praktiska stadsbilen Smart ForTwo skulle utvecklas gjorde Mercedes misstaget att lämna över ansvaret för utvecklingen av Smartbilsprojektet till en grupp unga, oberoende utvecklare som höjde bilens standard gång på gång. Bilen byggdes med en kraftfull turbomotor och byggdes i en för ändamålet nybyggd fabrik i dyra Frankrike. Bilen, som skulle vara en stadsbil till rimligt pris, kom aldrig upp i den planerade volymen 200 000 sålda bilar om året.

2. Fiat Stilo

Fiat försökte sig på att ta sig an Volkswagen Golf med den lilla pigga modellen Stilo. Planen att konkurrera med den klassiska Golfen misslyckades helt. Stilon som byggdes på en ny ”botten” fick en ny motor och kom i tre olika utföranden var en bra produkt men var aldrig i närheten av att sälja i de volymer som behövdes för att göra den till en lyckad affär. Den största anledningen tros vara att att man i Europa inte var speciellt intresserad av att köpa en italiensk variant av en tysk bil. Fiat erbjöd rejäla rabattr på bilen efter att den släpptes 2001, vilket hjälpte upp försäljningen att nå 180 000 bilar om året under de första två åren – mot de 380 000 om året man hade räknat med att sälja av bilen.

3. Volkswagen Phaeton

Med Phaeton siktade Volkswagen på att bygga en lite mer exklusiv bil som främst var tänkt för att konkurrera med Mercedes-Benz. Det kom dock att visa sig att kunderna man riktade sig till inte var sugna på att köra en bil med VW-logotypen på. En representant för Mercedes-Benz sade om bilen att ”vi har tittat noga på den och vi tror inte att de [Volswagen] har råd att bygga så många av den”. Volkswagen byggde speciellt en ny fabrik i Leipzig för att tillverka bilen som byggdes på en helt ny plattform och utrustades med en enorm 6-litersmotor. Volkswagen rapporteras ha förlorat runt 180 000 000 kronor.

4. Peugeot 1007

Peugeot hoppades att man med 1007 skulle tillverka en liten familjebil som skulle vara häftig att köra i staden, med sina elektroniskt styra skjutdörrar på både förar- och passagerarsidan. Dörrarna var tänkta för att man på ett smidigt sätt skulle kunna ta sig in och ut från bilen på trånga parkeringsplatser i city. Problemet med bilen var att den var alldeles för dyr att köpa. När bilen släpptes, 2004, hamnade prislappen på 160 000, men priset sänktes snabbt med nästan 60 000. Den smidiga stadsbilen visade sig bli en rejäl förlustaffär för Peugeot.

5. Mercedes-Benz A-klass

Mercedes-Benz A-klass var företagets första bil med framhjulsdrift. Men precis som med Smart ForTwo kostade det mycket att ta fram bilen och man missade säljmålen helt. När bilen släpptes 1997 sålde den cirka 50 000 färre bilar om året än vad man hade räknat med. En anledning till att bilen sålde dåligt var en omskriven händelse där bilen välte under ett så kallat ”älg-test” som gjordes av svenska Teknikens värld. Bilen kom att kallas ”Vält-klass” och kom aldrig att riktigt hämta sig efter det.

6. Bugatti Veyron

Superbilen Bugatti Veyron kostar kostar nästan tio miljoner kronor att köpa, men ändå förlorar Volkswagen-gruppen över 40 miljoner kronor på varje bil de säljer. Bilen som med en toppfart på 431 kilometer i timmen är den snabbaste bilen i världen som enligt lagen får framföras på vanliga vägar. Volkswagen köpte ett franskt slott och öppnade en fabrik på ägorna för att handbygga superbilen. Produktionskostnaderna blev skyhöga och av de årliga 100 bilarna man hade trott sig kunna sälja kom man som bäst upp i 80. En siffra som senare halverades.

7. Jaguar X-type

När Jaguar släppte X-type-modellen 2001 blev det en av märkets största storsäljare någonsin med 362 000 bilar sålda. Trots det höll modellen på att ruinera företaget eftersom man förlorade så mycket pengar på varje såld bil. Anledningen till att modellen blev så förlusttyngd var att man med den hoppades på att ta sig an BMW:s 3-serie. Jaguars återförsäljare var dock inte vana att sälja bilar i den prisklassen och man hade orealistiska förväntningar på hur många bilar modellen kunde sälja.

8. Renault Laguna

Med tredje generationens Renault Laguna ville företaget tävla med de tyska märkenas finare bilar. Men det visade sig vara en bristfällig bil som genast föll platt. Bilen var en uppgradering av modellens tidigare generationer, men Renault hade missbedömt sin marknadsposition och köparna vände sig istället till mer kraftfulla modeller.

9. Audi A2

Audis A2:a var en innovativ och bränslesnål bil med aluminiumkaross, men den visade sig bli en ekonomisk katastrof. Bilen tillverkades från början för att man skulle ha en konkurrenskraftig bil som var bensinsnål, och bensinsnål var den. Problemet var att produktionskostnaderna sköt i höjden och bilen var krånglig att tillverka. Den var från början tänkt att säljas som en VW men för att kunna ta ut ett högre pris för den gjorde man om den till att bli en Audi. Bilen sålde inte alls i de mängder som man behövde och företaget förlorade kring 10 miljarder kronor på modellen.

10. Renault Vel Satis

Med Vel Satis ville Renaults tidigare topp-designer skapa en bil som stod ut och fick folk att prata om den – vare sig de älskade eller hatade den. Det kom att visa sig att han antagligen gick alldeles för långt. Modellen kallades allt från modig till ful. Bilen som lanserades 2001 drogs on 2009 och sålde under hela sin livstid 50 000 exemplar – vilket är lika många som det var tänkt att den skulle sälja om året.

 

Källa: Automotive news europe

Lämna ett svar