Tesla – här är 10 saker du bör känna till

BÖRJADE MED EN ROADSTER

Tesla grundades 2003 och är den yngsta biltillverkaren i USA. Företaget lär vara döpt efter fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla. Den första modellen var sportbilen Tesla Roadster, som baserades på Lotus Elise. Bilen tillverkades fram till 2011.

 

FÖRSTA ELDRIVNA LYXSEDANEN

Model S, som kom 2012, räknas som världens första serietillverkade eldrivna premiumsedan. Bilen har hyllats över hela världen och modellen har satt ordentlig fart på Teslas försäljning.

 

VÄRLDENS VIKTIGASTE BILMÄRKE

Den ansedda banken Morgan Stanley gjorde i somras en analys av elbilföretaget Tesla. Slutsatsen blev att biltillverkaren två år efter introduktionen av Model S förvandlats från en parantes till den ”viktigaste i världen”.

 

FÖRSÄLJNINGSREKORD I NORGE

Tesla säjer många bilar till Norge. Under mars månad såldes inte mindre än 1 493 exemplar av den lyxiga elbilen vilket är nytt rekord. En förklaring till elbilsframgångarna är de höga skatterna på fossildrivna nya bilar. Kina är en annan viktig marknad där Tesla går starkt framåt.

 

SATSAR PÅ RÄCKVIDD

Tesla har varit noga med att förse sina bilar med bra räckvidd. Model S med det största batteriet uppges ha en räckvidd på hela 502 kilometer. I verklig trafik kommer man dock inte riktigt så långt. Det tar dock tid att ladda batteriet. Med ett vanligt uttag 16 på ampere tar det i cirka tio timmar.

 

KOMMER SKAPA 100 000 JOBB

En Tesla Model S är i dag tillverkad till 90 procent av amerikanska delar, vilket gör att Tesla om sju år beräknas indirekt ha skapat 100 000 arbetstillfällen i USA.

KOMMER MED EN SUV

Tesla har presenterat en kommande suv. Bilen är tvåmotorig och därmed fyrhjulsdriven. Performance-versionen är dessutom galet snabb: Bilen accelererar från 0 till 100 på under 5 sekunder. De första bilarna beräknas nå sina kunder under hösten 2015.

SNABBARE ÄN FERRARI

Tesla ska bygga en superversion av Model S som får tillägget P85D. D står får Dual, vilket betyder att bilen får dubbla elmotorer. En driver framhjulen och en bakhjulen. Totalt ska motorerna leverera 701 hk och 931 Nm. 0–100 km/h lär gå på 3,2 sekunder – det är betydligt snabbare än de flesta sportbilar. Ferrari 458 Italia för till exempel sprinten på 3,4 sekunder.

 

ÄGS AV SYDAFRIKANS ENTREPRENÖR

Den sydafrikanske entreprenören Elon Musk är huvudägare och styrelseordförande i Tesla Motors. Musk är också en av grundarna av PayPal och SpaceX. Han är även styrelseledamot i SolarCity.

BYGGE DRIVLINOR ÅT MERCEDES

Tesla har ett samarbete med den tyska fordonstillverkaren Daimler, som fram till nyligen ägde en del av Tesla Motors. Samarbetet märks nu konkret när Mercedes presenterat Mercedes B-klass Electric Drive. Den elektriska drivlinan är nämligen utvecklad i Kalifornien av Tesla Motors.

Lämna ett svar