Tekniken som kan lugna ilskna bilförare

System som mäter förarens uppmärksamhet och varnar om han eller hon somnar finns redan i flera bilar. Dessutom finns biltillverkare, bland andra Volvo, som jobbar på system som läser av förarens ansikte för att hålla koll på deras uppmärksamhet och annat som riskerar att äventyra körningen.

Nästa steg kan vara att bilen upptäcker när en förare börjar ilskna till bakom ratten. En grupp ingenjörsstudenter vid University of Waterloo i kanadensiska Ontario har utvecklat just en sådan teknik. Nu söker de patent för den, rapporterar Boomberg businessweek.

Tre sensorer

Tekniken bygger på tre sensorer som mäter förarens hjärtrytm, hur hårt han eller hon håller i ratten och förarens ansiktsuttryck. Om hjärtrytmen ökar eller greppet hårdnar aktiveras en kamera som kontrollerar om föraren verkligen är arg.

Hur lugnar man då en ilsken förare? Om bilen upptäcker att föraren är arg börjar den spela en lugnande låt bland hans eller hennes favoriter. Andra metoder är att sätta i gång luftkonditioneringen och öppna fönstren.

Nu söker studenterna samarbetspartners inom bilbranschen för att få ut tekniken i färdiga bilar.

Lämna ett svar