Subaru Forester 2002 kommer fram överallt

Forester har funnits med ett tag nu, redan 1997 kom bilen ut på marknaden. Och för svenska förhållanden är detta en smart bil. Med Forester får man de flesta fördelarna från en suv. Man har en hyfsad mark­frigång, men har fyrhjulsdriften och man har en bra dragvikt. Men man slipper åka runt i en för stor bil och känna sig som en omoralisk miljöbov.

Subaru har under de år bilen funnits använt ett ­antal olika motorer till Forester, alla av boxertyp ­vilket ger en låg tyngdpunkt. Vanligast är bensin­motorer på två liter med lite olika effektuttag. ­Klenast är en 122-hästare och starkas en 2,5-liters turbo på 230 hästar.

Tråkig inredning

Inredningen i Forester har alltid varit en tråkig historia. Plastigt är bara förnamnet. Vid en uppdatering 2003 blev det dock en smula bättre, men fortfarande handlar det om en av bilvärldens tråkigaste inredningar. Dock är den både funktionell och tålig. Säkerhetsnivån har också varit låg i Subaru Forester, men efter hand har det blivit bättre även om det tagit lite tid. ESP kom till exempel inte förrän 2006 – och då bara i kombination med automatlåda.

Den här lilla kombisuven är lätt att lasta med sin stora lucka och relativt låga lasttröskel. Utrymmet i skuffen är också helt okej, även om Forester här får stryk av många vanliga kombibilar.

Bra på dålig väg

Den här modellen är rätt trevlig att köra. Väg­egenskaperna är fina, speciellt på dåliga vägar eller vid vinterväglag. Komforten är okej, även om man får leva med en del oväsen från både vind och däck. Utrymmena för passagerarna är acceptabla, men någon limousinekänsla får man inte i baksätet direkt.

Ägarna verkar inte vilja släppa sina Forester i första taget och begagnatpriserna är sällsynt höga. För en mer än tio är gammal bil som gått uppemot 20 000 mil får man räkna med att punga ut uppemot 60 000 kronor. Jobbigt när man köper, men å andra ­sidan kan man vara trygg i att det finns pengar kvar i bilen den dag man bestämmer sig för att sälja.

Lämna ett svar