Smart Fortwo – liten bil som känns stor

Det är svårt att få lönsamhet i de minsta och billigaste bilarna. Att dela på utvecklingskostnaden är ett sätt att lösa problemet. Att sänka kvaliteten är ett annat. När Peugeot, Citroën och Toyota samarbetade med 108, C1 och Aygo anser jag att de sänkte ribban lite väl lågt.

Mercedes-ägda Smart jobbade tillsammans med Renault i det som blev två modeller – Smart och Renault Twingo. Smart bygger i sin tur till att börja med två varianter, tvådörrars Fortwo och fyrdörrars Forfour.

Jag har på kort tid kört både Twingo och Smart och det är faktiskt svårt att märka att bilarna delar 70 procent av delar. Båda har motorer och drivning bak, kraften kommer i båda fallen från trecylindriga enlitersmotorer.

Likheter på insidan

Det är på insidan som likheterna syns mest. I instrumentering och reglage. Men överlag tycker jag att det passar Smart lite bättre. I en Smart kan former och design vara lite smågalet – det väntar jag mig mer eller mindre.

Utsidan är i båda fallen stilren även om en kort Smart alltid drar ögonen till sig. Att bilen tar slut bakom ryggen på föraren märks tydligt när du ser bilen ute i trafik men faktiskt inte alls när du sitter vid ratten.

Smart upplevs som en betydligt större bil när du kör den. Inte ens den direkta styrningen med en minimal vändradie blir lika tydlig i Smart som i Twingo – som verkligen vände runt på en femöring. Twingo kändes vid ratten på många sätt som en radiobil – medan Smart känns mera vuxen.

Smart känns också mera robust. Där Twingo gick att skaka om med minimal kraft står Smart mera stadigt på hjulen.

Lång dörr irriterar

Men det finns också skillnader som talar till Twingos fördel. Den långa dörren på Smart irriterar. Här har vi en liten stadsbil som i praktiken är svårare att ta sig i och ur än en Audi A8 på en trång parkering. Bara på grund av en onödigt lång dörr.

Och när du satt dig i bilen sitter bältet så långt bak det bara går – vilket betyder att du nästan behöver öppna dörren och vända dig om för att komma åt bältet.

Beskrivningen är kanske lite överdriven, i alla fall med bältet, men det är förvånande att två så enkla saker kan slinka igenom Mercedes hela stab av designers.

Lämna ett svar