Smart For Two: Det smarta valet i stan

Smart For Two är egentligen bara en halv bil. Den första generationen som lanserades 1998 (en ansiktslyftning kom 2000) är bara 2,5 meter lång och har en tjänstevikt på skrattretande låga 810 kilo. Här finns inget baksäte och naturligtvis begränsat lastutrymme. Några kabinväskor eller matkassar är allt man kan klämma in, om man inte fäller ner passagerarsätet. Föraren och passageraren sitter dock bra, här finns plats för riktigt välväxta individer.

Det här pytteformatet gör att bilen lämpar sig för stadstrafik, i de flesta av Europas städer är modellen en vanlig syn. Ofta parkerade på fel ledd, med aktern in mot en trottoarkant.

Miljövänlig

Det lilla formatet gör också det här till en relativt miljövänlig bil, den första generationen av Smart For Two med 61-hästarsmotor (det finns en på 50 hk också) och automatlåda drar mindre än en halvliter bensin blandad körning. Och skulle man få för sig att köra motorväg med bilen – detta är dock inget vi rekommenderar – kan man klara sig på 4,1 liter per tio mils körning. Bra ­siffror, ­såklart.

Smart ser ut att vara en riktig dödsfälla om olyckan skulle vara framme. Det här stämmer dock inte, Smart har klarat sig hyfsat i krocktester. Fyra stjärnor i EuroNcap blev resultatet när den uppdaterade versionen av bilen testades 2007.

Kvickstyrd

Det är roligt att köra en Smart. Den korta hjulbasen gör bilen kvickstyrd och körglad, även om den mjuka bakfjädringen förtar lite av den verkliga buskänslan. Den lilla, trecylindriga motorn på 0,7 liter ska ge 61 hästkrafter. Det låter inte mycket, men är fullt tillräckligt i den här bilen. En version med 50 hästar och en Brabus på 75 hästar finns också.

Med tanke på att Smart For Two bara är en halv bil skulle man kunna tycka att den borde vara hälften så dyr som ”vanliga” bilar. Men det finns en efterfrågan på Smart på begagnatmarknaden som håller priserna uppe. Låg årsskatt (360 kronor) och låga bränslekostnader hjälper också upp priserna.

Lämna ett svar