Självkörande bilar är en fråga för lagen

Självkörande bilar ska öka säkerheten i trafiken. Och det handlar om tre saker:

Att bilen ska kunna se vad som händer runt omkring den, framåt, bakåt och åt sidorna.

Att bilen oberoende av föraren ska kunna agera och reagera på omgivningen, det vill säga inte köra på andra bilar eller andra trafikanter.

Att bilen via sin navigationsutrustning vet åt vilken håll den ska köra.

Tekniken finns redan och det pågår en mängd fältstudier runt om i världen. I Göteborg har Volvo ett rullande projekt där självkörande bilar testas i vanlig trafik.

USA har kommit längst

Men det är USA som kommit längst.

– USA kommer att öppna dörren för de här bilarna, säger Audis vd Rupert Stadler när jag intervjuar honom under bilsalongen i Paris.

Audi kommer redan 2016 presentera en Audi A8 som har en hel del av den här tekniken. Frågetecknen gäller lagstiftningen. Och det är här som USA kommit längst i form av tydliga direktiv. När alla frågetecken rätats ut gällande vem som har ansvaret för bilen och hur, så står samtliga tillverkare redo att leverera bilar.

– Ansvaret måste alltid ligga hos föraren, säger Stadler.

Tekniken säljs redan i dag

Men vill bilköparna ha den här tekniken?

– För oss handlar det om att leverera kvalitet till bilägaren. Och kan föraren göra annat än att köra bilen i till exempel långa köer så är det kvalitet. Köparna kommer att vilja ha det, och tekniken säljs redan i dag i olika former.

Exakt hur lagtext om ansvar och teknik i bilen ska samverka är i dag inte klart och det kan komma att se olika ut på olika marknader. Ett förslag är att föraren måste ta kontroll över bilen själv efter en viss tid, ge sig tillkänna så att bilen vet att föraren hänger med.

Lämna ett svar